China controlează resurse vitale pentru industria globală – Cum poate influența soarta mineritului în România

Trimite și altora

China a ajuns să dețină controlul unor resurse vitale pentru dezvoltarea industriei globale: metalele rare. În prezent, China furnizează 85 la sută din metalele rare utilizare pentru producerea cipurilor pentru aparatele electronice și pentru echipamentele militare. De asemenea, China controlează două treimi din rezervele globale de metale rare.

Datele au fost publicate de adevarul.ro, care citează un material realizat de Televiziunea Centrală a Chinei (CCTV). Aceasta a anunțat că Guvernul chinez a format un Grup pentru Pământuri Rare, care va administra aceste resurse.

Analiștii afirmă că dezvoltarea economiei mondiale, care mizează tot mai mult pe noile tehnologii, va duce la creșterea vertiginoasă a cererii pentru aceste metale rare. De aceea, China poate utiliza controlul asupra rezervelor de metale rare și pe post de instrument geopolitic, nu doar economic.

Importanța acestor elemente reiese și din criza cipurilor, care a afectate numeroase ramuri ale economiilor occidentale, inclusiv industria auto. Cererea de metale rare va crește constant în următorii 30 de ani, spun analiștii.

În acest context, pe termen mediu, va crește interesul unor investitori internaționali pentru minerit în România, în contextul în care în subsolul românesc se află diferite cantități de metale rare, inclusiv în Munții Apuseni.

Comments

comments

SHARE
Previous articleGrupul Louis Delhaize vinde șase hypermarche-uri Cora
Next articleEstimare BT: Economia României va crește cu 5,2 la sută în 2022
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

one × 1 =