7,5 milioane de lei pentru cercetarea fundamentală în domeniul comunicațiilor cuantice

Trimite și altora

România încearcă să devină un jucător relevant într-un domeniu tehnologic nou, care ar putea schimba modul în care comunicăm. Este vorba de domeniul comunicațiilor cuantice, care poate oferi noi perspective asupra internetului și dispozitivelor pe care le utilizăm în prezent. Guvernul finanțează cu suma de 7,5 milioane de lei cercetarea fundamentală în acest domeniu, iar centrul național de referință Quantec va fi dezvoltat în București.

România este cunoscută pentru viteza mare a Internetului și pentru calitatea foarte bună a telecomunicațiilor. Un alt atu este creativitatea specialiștilor IT, care dezvoltă noi aplicații software. Însă, în următorii ani, acest model ar putea fi depășit, pentru că, pe plan mondial, există un interes tot mai mare pentru domeniul comunicațiilor cuantice, spune deputatul clujean Radu Molnar.

Deocamdată, nu există aplicații comerciale în domeniul comunicațiilor cuantice, de aceea este nevoie de implicarea statului în finanțarea cercetării fundamentale. De anul trecut, România a început să aloce bani pentru acest domeniu, iar Radu Molnar a fost unul dintre autorii inițiativei.

Cercetătorii în domeniul comunicațiilor cuantice sunt de părere că acestea ar putea duce la schimbarea modului în care comunicăm, inclusiv cu persoanele care vor fi implicate în viitor în proiecte de cercetare spațială.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY