Criză de forță de muncă pe piața transporturilor: șoferii români de TIR au vârstă medie de peste 40 de ani

Trimite și altora

Una dintre companiile care activează în domeniul recrutării de forță de muncă pentru domeniul transporturilor, WSA Group, raportează o vârstă medie a șoferilor angajați prin intermediul companiei, în ultimul an, de 44 de ani. În același timp, peste 65% din numărul șoferilor angajați de WSA Group au peste 40 de ani, 24% au între 30-40 de ani și doar 12% au sub 30 de ani. Numai în 2021, compania a angajat peste 600 de persoane, dintre care aproximativ 93% sunt bărbați și 7% femei.

Riscurile și dificultățile ocupației de șofer de camion face ca resursa umană în domeniu să fie din ce în ce îmbătrânită, iar recrutarea de forță de muncă tânără să fie tot mai dificilă. Media de vârstă a șoferilor de camion în Uniunea Europeană este de 58 de ani.

„Recrutarea forței de muncă pentru domeniul transporturilor nu a fost niciodată simplă, însă noi ne adaptăm în permanență metodele de recrutare și comunicare cu șoferii și companiile de transport angajatoare. Căutăm să sprijinim șoferii continuu, prin asistență constantă tocmai pentru a face din activitatea lor o experiență potrivită atât pentru ei, cât și pentru firmele contractoare. Am observat cât de importantă este chimia dintre angajați și angajatori, motiv pentru care serviciile noastre au evoluat, iar în acest moment oferim atât consultanță, cât și consilere juridică și asistență pentru angajați și angajatori. Suntem conștienți că meseria de șofer este una dificilă, de aceea suntem mereu în contact cu șoferii și folosim orice metodă prin care putem să ajungem la aceștia, adică în „cabina” camionului ce se poate afla oriunde în Europa”, a declarat Alexandru Cioc, co-fondator și director de operațiuni al companiei WSA Group.

Aceeași analiză a WSA Group notează faptul că peste 55% dintre șoferii angajați de companie își păstrează locul de muncă la același angajator peste 2 ani, 30% între 1 și 2 ani și doar 15% rămân sub 1 an. Astfel șoferii români se remarcă prin consecvență și stabilitate la locul de muncă.

Când vine vorba de recrutarea șoferilor de camion, companiile alternează soluțiile clasice, precum platformele de recrutare, sau website-urile de anunțuri, cu cele de adresare directă către șoferi, prin Social Media sau WhatsApp.

În medie, salariul unui șofer român la un angajator din afara țării este de peste 2,200 de euro, în timp ce în România salariile nu depășesc 1,800 de euro. Principalele destinații ale șoferilor de camion din România sunt job-urile în afara țării, unde aceștia pot beneficia de condiții de lucru mai bune, camioane mai noi și salarii mai mari.

”Țările preferate de șoferii români sunt Italia și Spania, în principal datorită comunităților mari de români din aceste țări și a limbii de conversație apropiată de limba română, multe dintre firmele de transport din aceste state având dispeceri vorbitori de română. Germania, Franța, Olanda, Belgia și țările nordice completează lista.

Cele mai comune beneficii pe care le caută șoferii români de camion sunt salariile și condițiile de muncă – baza materială a companiilor de transport, camioane mai noi, sau infrastructura rutieră din statele în care urmează să își desfășoare activitatea.

Peste 73% din mărfurile transportate în Europa sunt efectuate pe cale rutieră, ceea ce face din acest sector coloana vertebrală a transporturilor de mărfuri de pe continent. Conflictul din Ucraina își pune o puternică amprentă asupra lanțurilor de aprovizionare, transportul rutier fiind nevoit să preia din volumele de transport care nu mai pot fi asigurate pe cale maritimă sau aeriană. Aceasta în condițiile în care sectorul de transporturi rutiere se confruntă deja cu o criză a forței de muncă”, spun reprezentanții companiei.

WSA Group este o agenție specializată în recrutare personal înființată în 2012, situată în Brașov, și autorizată ca agent de muncă temporară de către Ministerul Muncii din România. Principalul domeniu de activitate al companiei este recrutarea șoferilor pentru companiile de transport din țări precum Italia, Spania, Slovenia sau Franța. În cei 10 ani de activitate, WSA Group a facilitat angajarea a peste 10.000 de persoane. Anul acesta, compania a trecut printr-un proces de rebranding, prin care marchează evoluția WSA Group și ambițiile și determinarea companiei de a construi cariere de succes și parteneriate puternice.

Comments

comments

SHARE
Previous articleWizzAir își reia zborurile pe 26 de rute din România
Next articleÎncepe licitația celor 80 milioane de lei alocați pentru drumurile județene
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

16 + 13 =