Cum a influențat războiul din Ucraina piața imobiliară din Cluj

Trimite și altora

Piața imobiliară din Cluj-Napoca rămâne cea mai scumpă din România. Însă, în primul trimestru, a existat un adevărat paradox: numărul de tranzacții a scăzut semnificiativ față de aceeași perioadă a anului trecut, însă prețul mediu a continuat să crească.

În ultimii ani, prețurile pe piața imobiliară din Cluj au crescut semnificativ. Există mai mulți factori care explică acest fenomen. Mai întâi, este vorba de sporul demografic. Foarte mulți dintre zecile de mii de studenți decid să se stabilească în Cluj. În oraș, sunt atrași și tineri din alte părți ale țării sau chiar din alte țări, pentru a munci în companii multinaționale. Există și mulți expați care vin pentru a face afaceri în Cluj. Un alt factor care influențează piața imobiliară este reprezentat de salariile mari din domenii precum IT-ul sau serviciile pentru afaceri.

Tendința de creștere este una constantă. În anul 2015, prețul mediu a depășit pragul de 1.000 de euro pentru un metru pătrat de locuință. Pragul de 2.000 de euro a fost depășit anul trecut, iar în luna martie a fost depășit și pragul de 2.300 de euro pe metrul pătrat. Primul trimestru al acestui an a fost atipic pentru piața imobiliară. În luna martie, din cauza războiului din Ucraina, cererea de locuințe a scăzut dramatic, cu 39 la sută, în comparație cu luna martie a anului trecut. Oamenii, îngrijorați, au preferat să își păstreze banii, în loc să îi investească, exact în perioada în care erau formate cozi în fața serviciilor de pașapoarte.

Însă, sub presiunea creșterii prețurilor la energie și la materii prime, prețul mediu al apartamentelor a continuat să crească. Cele mai scumpe zone sunt centrul Clujului și cartierul Andrei Mureșanu. Însă cele mai multe cereri de cumpărare sau de închiriere sunt în cartierele Mănăștur și Mărăști, precum și pentru comuna Florești, care a devenit un adevărat dormitor al Clujului. 48 la sută dintre cereri sunt pentru apartamentele cu două camere, iar 36 la sută pentru apartamentele cu trei camere. Specialiștii în domeniul imobiliar cred că, pe viitor, prețurile vor continua să crească, până când se vor apropia de cele din Budapesta sau Varșovia.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY