Cele mai important organizații profesionale din domeniul imobiliar ceru autorităților să reglementeze oficial statutul agenților imobiliari. Ei afirmă că reglementarea profesiei este absolut necesară pentru dezvoltarea domeniului și pentru protecția clienților.
Inițiativa este susținută de Comunitatea Elitelor în Imobiliare din România, de Asociația Brokerilor Imobiliari și de Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România. Printre cele mai importante propuneri se numără acordarea statutului de agent imobiliar doar după absolvirea unui curs de pregătire profesională, finalizat cu un examen, precum și crearea unui registru oficial al agenților imobiliari, în care să fie înscriși toți cei care au dreptul să exercite această profesie. Astfel, clienții vor putea verifica dacă agentul imobiliar are dreptul sau nu să se implice în tranzacții.
Propunerea de lege vizează și reglementarea statului de agent imobiliar în raport cu autoritățile și cu clienții, pentru a spori securitatea tranzacțiilor.
„Salutăm această inițiativă legislativă și suntem convinși că împreună cu întreaga clasă politică vom reuși să avem o lege performantă pentru societatea românească, care după modelul occidental de profesionalizare a agentului imobiliar, să contribuie semnificativ la dezvoltarea sănătoasă a industriei imobiliare și a economiei în ansamblu”, a declarat Cătălin Priscorniță, președintele Comunității Elitelor în Imobiliare din România.
”Acest proiect comun reprezintă o piatră de temelie pentru industria imobiliară din România și un exemplu de bune practici, scopul fiind profesionalizarea și impunerea de noi standarde. Astăzi, aproximativ o treime din profesioniștii din imobiliare fac parte dintr-o asociație profesională sau patronală. Credem cu tărie că este important ca acești profesioniști să fie uniți, să existe o voce unică și să construim împreună viitorul breslei”, a adăugat Dragoș Vîlceanu, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari.
”Educația continuă, transparența, creșterea standardelor de practică și loialitatea față de client sunt doar o parte din motivele pentru care APAIR s-a alăturat acestei inițiative. Legea
profesionalizează breasla și aduce beneficii românilor atât prin claritate, cât și prin serviciile de calitate oferite de profesioniști. Avem speranța că întreaga clasă politică va susține acest proiect de lege care este în beneficiul întregii societăți.”, a declarat David Grigorescu, președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România.