De Ziua Europei, CJ Cluj face bilanțul gestionării fondurilor europene

Trimite și altora

În fiecare an, în data de 9 mai, România celebrează Ziua Europei, marcând în acest fel unitatea în diversitate și efortul pe care membrii comunității europene îl fac pentru păstrarea păcii și întărirea solidarității.

Fără a mai aminti imensele beneficii ale apartenenței la blocul comunitar, nu putem să nu reamintim, în ce ne privește, faptul că doar în anul 2021, Consiliul Județean (CJ) Cluj a gestionat fonduri europene în valoare de 843 de milioane de lei, prin implementarea a 28 de proiecte. Sumele atrase au contribuit, și continuă să o facă, la creșterea calității vieții clujenilor prin dezvoltarea și modernizarea infrastructurii rutiere și educaționale, edificarea unor noi obiective medicale de importanță regională și națională, dotarea spitalelor clujene cu aparatură și echipamente de ultimă generație, dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare și nu numai.

Tot în data de 9 mai este celebrată și Ziua Independenței de Stat a României.

Proclamarea independenţei statale în această zi, acum 145 de ani, a reprezentat o încununare a eforturilor tot mai intense din acele vremuri sau, așa cum a mai fost denumită, ”o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane”.

Declarația de independență a României a consfințit înscrierea definitivă a țării pe harta Europei, fapt care avea să fie consfințit, ulterior, pe câmpurile de bătălie Plevna, Rahova, Grivița și Smârdan, cu sânge și sacrificii.

Ziua victoriei în cel de-al doilea război mondial este, de asemenea, în 9 mai.

Anul acesta se împlinesc și 77 de ani de la încheierea în Europa a celui de-al doilea război mondial, în urma victoriei obținute împotriva Germaniei naziste.

Încheierea uneia dintre cele mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european a reprezentat o imensă bucurie pentru europenii direct afectați de ororile războiului, motiv pentru care e de datoria generațiilor actuale și viitoare să facă tot ceea ce le stă în putință pentru a readuce pacea pe ”bătrânul” continent.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY