Adrian Oros: Acum este momentul să susținem investițiile în Republica Moldova

Trimite și altora

Fostul ministru al Agriculturii, senatorul Adrian Oros, care este unul dintre fondatorii Forței Dreptei, a efectuat o vizită la Chișinău. În mod simbolic, el a ales să fie prezent în capitala Republicii Moldova chiar în ziua în care Uniunea Europeană a acordat oficial Moldovei statutul de țară candidată la aderare.

Adrian Oros, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, este primul om politic român care, în contextul invaziei rusești din Ucraina, a inițiat demersurile juridice care vizau începerea procedurilor necesare pentru ca Republica Moldova să devină stat-candidat. În data de 28 februarie, el a inițiat un proiect de rezoluție a Parlamentului României referitoare la aderarea Moldovei. Nu mai fost nevoie de un vot formal în favoarea rezoluției, pentru că ideea sa a fost adoptată rapid de membri ai Parlamentelor de la București și de Bruxelles, iar oficialii europeni au anunțat ei înșiși că Republica Moldova se califică pentru a începe negocierile de aderare.

Acum, Adrian Oros crede că, dincolo de declarațiile frumoase, Republica Moldova are nevoie de gesturi concrete de solidaritate. ”Nu mai trebuie să vorbim de poduri de flori peste Prut, ci de poduri de beton armat, care să facă parte dintr-o autostradă Cluj-Napoca – Târgu-Mureș – Iași – Chișinău. Nu mai trebuie să ne rezumăm la declarații de dragoste față de frații noștri, ci avem nevoie de investiții și de implicare, care să ajute Republica Moldova să simtă cât mai repede avantajele de a fi parte a marii familii europene. Altfel, oamenii se vor confrunta cu efectele crizei provocate de război și există riscul să devină tot mai vizibili toți cei care se opun integrării europene a Moldovei. Am fost la Chișinău pentru a vedea cât de sigură este Republica Moldova. Este sigură, de aceea îi îndemn pe toți cei care doresc să își extindă afacerile să investească acolo. Republica Moldova oferă oportunități extraordinare, aceleași pe care le avea și România înainte de a adera efectiv la Uniunea Europeană”, a spus Adrian Oros.

Senatorul clujean a fost însoțit și de oameni de afaceri interesați de oportunitățile de afaceri oferite de Republica Moldova. Delegația clujeană a avut întâlniri cu reprezentanți ai mediului politic, de afaceri și academic. Este vorba de întrevederi cu Andrei Butnaru, consilier municipal în Ungheni și manager regional al unui important grup telecom, cu Aurelia Salicov, președinta Asociației Parcurilor Industriale din Republica Moldova și manager al parcului industrial Tracom, cu Alexandru Machedon, fondatorul grupului StarNet și al Digital Park, cel mai important ecosistem dedicat inovării din Republica Moldova, cu rectorul Universității de Stat din Moldova, profesorul Igor Șarov, cu reprezentanții Agenției Guvernamentale pentru Investiții Străine, Stelian Manic, Ion Iordachi, Igor Ștefăneț și Irina Tolstousov, cu directorul general al Asociației Business-ului European, Mariana Rufa, cu directorul general al Asociației pentru Tehnologia Informației și Comunicații, Marina Bzovii, cu fondatorul tipografiei pentru manuale școlare Bavat Print, Valeriu Baciu, precum și cu tineri care activează în hub-ul de inovare Tekwill, care funcționează în campusul Universității Tehnice a Moldovei din Chișinău.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY