Războiul din Ucraina a perturbat piața regională a mobilei. Unele dintre companiile românești au pierdut posibilitatea de a exporta în Rusia, din cauza sancțiunilor internaționale impuse după invazia din Ucraina. Este vorba, în special, de mobilier de lux, sculptat în esențe nobile, în contextul în care există oligarhi dispuși să plătească 50.000 de euro pentru mobilierul dintr-o sufragerie. De asemenea, unii dintre producătorii români și-au pierdut furnizorii de materii prime și sunt hotărâți să investească în dezvoltarea unor materii prime noi, inclusiv materiale compozite artificiale. Însă există și o parte profitabilă a acestui fenomen: companiile românești au intrat pe piețe pe care erau active până acum mai mult companii rusești și ucrainene.
Dinamica exporturilor românești de mobilă este afectată de războiul din Ucraina. Producătorii români și-au încetat exporturile pe piața din Rusia, datorită sancțiunilor internaționale impusă după invadarea Ucrainei. De asemenea, sunt afectate și exporturile către alte foste state sovietice, precum Turkmenistanul, pentru că există îngrijorarea că unele dintre mărfurile importate pot fi reexportate apoi spre Rusia. Însă au sporit exporturile pe piețe precum cea scandinavă, pe care erau foarte active companiile producătoare de mobilă din zone precum Sankt Petersburgul.
De asemenea, războiul a perturbat și lanțurile de aprovizionare. Unele dintre fabricile de mobilă din România aveau furnizori de materii prime din Ucraina, care nu își pot relua deocamdată producția. În aceste condiții, unii dintre producătorii români au început, cu ajutorul noilor tehnologii din domeniu, să își dezvolte alte tipuri de materii prime.
Evoluția finală a exporturilor de mobilă românească din acest an va depinde foarte mult de piața occidentală. În acest moment, Germania este principala piață de export pentru producătorii români de mobilier.