Castelul de la Arcalia, inclus în ”ruta castelelor” din Transilvania

Trimite și altora

Singurul castel din Transilvania construit în stil mauro-bizantin a fost inclus în ”ruta castelelor”, prin intermediul căreia autoritățile încearcă să promoveze turismul istoric. Este vorba de Castelul Arcalia din Stațiunea Științifică UBB-Arcalia, localitatea Șieu-Măgheruș, județul Bistrița-Năsăud. 

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că: „Prezența UBB într-o localitate dinamizează economia locală și îmbunătățește viața oamenilor, aducând cunoaștere avansată internațională în beneficiu local, UBB asigurând astfel o dezvoltare bazată pe cunoaștere, în paradigma Cultură Știință-Inovație. Castelul Arcalia al UBB face parte dintr-un plan mai general, care va lega în inima Transilvaniei unitățile UBB – Grădina Botanică din Jibou (Centrul de Cercetări Biologice din Jibou) – Grădina Botanică din Cluj-Napoca a UBB – Parcul Dendrologic Arcalia (Stațiunea Științifică UBB-Arcalia) – într-un ecosistem academic și turistic unic. Includerea Castelului Arcalia al UBB în cadrul rutei castelelor din România promovate de Guvern este o componentă a acestui plan mai general și mă bucur să văd că autoritățile vin în întâmpinarea eforturilor și planurilor noastre.”

UBB implementează deja în Stațiunea Științifică UBB Arcalia un proiect gândit pentru 3 ani (mai 2020 – aprilie 2023), cu o valoare de 12,35 milioane de lei. Din această sumă, 12,22 milioane de lei sunt cheltuieli nerambursabile oferite prin Programul Operațional Regional. Proiectul vizează extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de educație de la Arcalia, menită să deservească anual peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi la standarde europene. Mai precis, proiectul vizează extinderea spațiilor de învățământ modernizate cu peste 840 mp, precum și amenajarea unui spațiu corespunzător pentru desfășurarea activităților didactice universitare preponderent practice. Până la finalul proiectului, acest spațiu va avea o capacitate de 313 locuri care pot fi utilizate concomitent.

Castelul de la Arcalia a fost ridicat, la jumătatea secolului al XIX-lea, de contele Balazs Bethlen. El este construit în stil mauro-bizantin, caracteristic mai degrabă spațiului mediteranean. Castelul este înconjurat de un parc dendrologic cu suprafața de 16 hectare, în care se află mai mult de 150 de specii arboricole. Castelul a fost confiscat de comuniști în anul 1947, care au decis să deschidă în edificiul aristocratic un magazin sătesc. Din anul 1963, castelul Bethlen a ajuns în posesia Universității Babeș-Bolyai, care a deschis acolo un Centru de Cercetări Biologice și Geologice. Acum, castelul găzduiește o stațiune științifică de elită.

Și alte unități în care UBB este implicată major academic/științific au fost incluse în programul rutelor turistice/culturale ale țării: Clădire cu spații muzeale și anexe, acces sit arheologic Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa (Sarmizegetusa, Hunedoara), site coordonat științific de UBB, au fost incluse în „traseul castrelor romane”; Cetatea Costești-Blidaru (Costești, Hunedoara), site coordonat științific de UBB, a fost inclusă în cadrul „rutei cetăților”; Cetatea dacică de la Bănița (Bănița, Hunedoara), site coordonat științific de UBB, a fost inclusă în cadrul „rutei cetăților”.

Foto: anapedia-travel.ro

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY