Câți bani generează Untold pentru economia Clujului

Trimite și altora

La Cluj-Napoca se află în plină desfășurare cel mai important festival muzical din România. La Untold sunt așteptați în total peste 400.000 de spectatori, care vin să vadă spectacolele susținute de unii dintre cei mai buni DJ-i din lume. Însă Untold reprezintă și o afacere de proporții. Unii dintre analiștii economici au calculat că, în acest an, festivalul va genera cel puțin venituri directe și indirecte de 160 de milioane de lei pentru comunitatea clujeană.

Festivalul Untold este organizat în zona Parcului Central. În parc, pe stadionul ClujArena, precum și în Sala Polivalentă, a fost amenajat un adevărat orășel al muzicii. Ghirlande cu becuri, gadget-uri avangardiste, obiecte de îmbrăcăminte, mâncare sau băutură pot fi cumpărate de tinerii care au venit la festival. Ei se bucură de chioșcurile de lemn cu teme mitologice unde se fotografiază pentru a face postări pe rețele sociale, precum și de DJ-ii care evoluează pe cele opt scene. Cea mai spectaculoasă este amenajată pe Cluj Arena și a fost boteză Temple of Luna.

De fapt, întregul festival este bazat pe tema tărâmului nopții și al magiei. Este o temă care valorifică foarte inteligent legendele potrivit cărora Transilvania ar fi țara contelului Dracula, a vampirilor și a lupilor, dar și legendele legate de blestemul care ar pluti deasupra Pădurii Hoia – Baciu de la marginea Clujului ori povestea Castelului din Carpați, așa cum a fost ea creată de Jules Verne. Conferențiarul universitar Ovidiu Moisescu de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai a realizat un studiu legat de modul în care clujenii percep festivalul Untold. Potrivit acestui studiu, cei mai mulți dintre clujeni consideră că festivalul are mai degrabă efecte pozitive, spune Ovidiu Moisescu.

Însă sunt și mulți clujeni care conștientizează faptul că festivalul are și efecte negative, adaugă Ovidiu Moisescu.

Un alt efect negativ este scumpirea bunurilor și a serviciilor pe durata festivalului. În primul rând, este vorba de scumpirea serviciilor hoteliere. A apărut și un fenomen: cel al clujenilor care își închiriază locuințele pe durata festivalului, pentru sume exorbitante. Însă același lucru se întâmplă și în comunele din jurul Clujului, unde proprietarii apartamentelor cer, pentru cele patru zile de festival, prețuri mai mari decât chiria pe o lună obișnuită.

Nu doar Untold generează astfel de fenomene, ci și Electric Castle. Specialiștii în economie spun că, până la urmă, este vorba de jocul cererii și al ofertei, care determină prețul de pe piață. 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY