Val de anchete internaționale pe tema fraudelor cu criptomonede

Trimite și altora

Autoritățile din mai multe țări occidentale, precum Statele Unite ale Americii sau Franța, își coordonează eforturile pentru a combate fraudele cu criptomonede. Unele dintre cele mai spectaculoase anchete au pornit din birourile FBI. Unele dintre ele s-au soldat cu arestări inclusiv în Cluj. Investigatorii suspectează că au dispărut miliarde de dolari de pe această piață.

Autoritățile americane, dar și cele europene au privit cu rezerve piața criptomonedelor. De la bun început au existat temeri că aceste monede virtuale pot fi folosite în comiterea de infracțiuni, de la evaziune fiscală la înșelăciune și de la trafic cu droguri la finanțarea unor grupări ilegale. Unele dintre anchete au fost pornite de agenții FBI, care bănuiesc că au dispărut miliarde de dolari reali cu ajutorul monedelor virtuale, spune avocatul clujean Cristian Roman, specializat în Drept Penal, prezent la Via Cluj TV.

Unele dintre anchete au însemnat inclusiv arestarea unor tineri din Cluj care au fost extrădați în Statele Unite ale Americii. Însă și autoritățile europene au pornit propriile lor anchete. În România, de exemplu, inspectorii ANAF încearcă să îi găsească pe cei care au obținut sume importante din tranzacțiile cu criptomonede și care nu au plătit nici un fel de impozit, mai spune avocatul Cristian Roman.

De obicei, ANAF derulează o procedură cu două etape. Prima dată, cei vizați primesc o înștiințare care le oferă posibilitatea să își pună lucrurile în ordine în 30 de zile, iar apoi urmează controlul propriu-zis. Cei care au obținut bani reali din tranzacțiile cu monede virtuale sunt obligați să plătească un impozit de 10 la sută din profitul realizat într-un an prin aceste tranzacții, chiar dacă au retras banii cu ajutorul unor carduri bancare emise în alte țări. Obligațiile față de Fiscul din România se prescriu în termen de cinci ani.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY