Un milion de euro pentru screeningul neonatal de la Cluj

Trimite și altora

Primul laborator pentru screening neonatal extins din România fost creat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj, în parteneriat cu Universitatea din Reykjavik din Islanda și cu Alianța Națională pentru Boli Rare din România. Laboratorul va funcționa în cadrul Centrului de Cercetări Avansate MedFuture al universității clujene și va oferi testarea necesară pentru depistarea a 33 de maladii de care pot suferi nou-născuții. Probele care vor analizate în acest laborator vor fi prelevate în spitalele și clinicile din șapte județe din Transilvania. Proiectul va aduce România în rândul țărilor europene. În Ungaria, screeningul neonatal permite depistarea a 26 de maladii, iar în Italia, 48 de maladii pot fi identificate. În România, deocamdată, există screening național doar pentru trei maladii ale nou-născuților.

Laboratorul pentru screening neonatal extins va permite depistarea precoce a unor maladii de care pot suferi nou-născuții. Unele dintre aceste maladii pot face parte din categoria bolilor rare, spune rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj, profesorul Anca Buzoianu, potrivit Via Cluj TV.

Proiectul internațional este posibil pentru că în Cluj există specialiști de bună calitate în domeniul spectrometriei de masă. El are drept obiectiv creșterea accesului echitabil la servicii de sănătate de tip preventiv, spune directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență, profesorul Claudia Gherman.

Medicii spun că acest proiect este necesar pentru că un diagnostic corect pus la timp poate contribui la salvarea vieților micilor pacienți. Valoarea proiectului este de aproape un milion de euro. 85 la sută din fonduri sunt oferite de Islanda, iar 15 la sută de România. Proiectul pilot ar putea fi extins, în viitor, la nivel național.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY