Analiză: Cu cât au crescut cheltuielile militare globale din cauza războiului din Ucraina

Trimite și altora

Războiul din Ucraina a dus la creșterea cheltuielilor militare la nivel global. Potrivit unei analize efectuate de SIPRI – Institutul de Cercetare pentru Pace din Stockholm, Suedia, în întreaga lume, cheltuielile militare au crescut cu 3,7 la sută față de anul 2021. Este cea mai abruptă creștere din anii 1960 și până acum.

În Europa, războiul din Ucraina a dus la creșterea cheltuielilor militare cu 13 la sută în 2022. În țările membre ale NATO, cheltuielile militare au crescut constant de la invazia rusească din Ucraina din 2014, iar acum fiecare țară membră a Alianței Nord-Atlantice și-a asumat că va cheltui minim 2 la sută din PIB pentru domeniul apărării.

Însă, în ultimul deceniu, cel mai mult și-au sporit cheltuielile cu înarmarea țările din afara Uniunii Europene. Astfel, China și-a mărit bugetul pentru război cu 63 la sută, India cu 47 la sută, iar Israelul cu 26 la sută.

La nivel mondial, SUA investește cele mai mari sume pentru înarmare. În 2022, americanii au investit 877 de miliarde de dolari, adică 39 la sută din totalul cheltuielilor făcute la nivel mondial. În suma menționată intră și ajutorul în valoare de 47 de miliarde de dolari, acordat Ucrainei.

Pe locul doi la nivel mondial se află China, cu cheltuieli de 292 de miliarde de dolari.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY