Cluj Today: Ucraina s-a conectat la rețeaua electrică a Uniunii Europene

Trimite și altora
Ucraina speră să încaseze 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către țările Uniunii Europene până la finalul anului și să câștige mai mult în viitor după ce a obținut dreptul de a exporta acolo, a declarat miercuri un consilier al ministerului energiei ucrainean, transmite Reuters.

Rețeaua electrică din fosta republică sovietică ucraineană a început să planifice decuplarea de la rețelele ruse și beloruse în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea. Aceasta testa autonomia sistemului în februarie, când a invadat Rusia, ceea ce făcut ca Kievul să se deconecteze pe deplin cu doi ani jumătate mai devreme decât plănuise, potrivit ClujToday.ro.

Ucraina a aplicat în martie să se alăture sistemului energetic european ENTSO-E cât de curând posibil, iar marți a primit dreptul de a exporta energia sa către Europa, a anunțat miercuri Ukrenergo.

Toate liniile necesare ale Ucrainei sunt pregătite să exporte electricitate către România, Ungaria, Slovacia și Polonia, spune Lana Zerkal, un consilier al ministrului energiei, într-un interviu pentru postul public de televiziune Suspilne.

„Până la sfârșitul anului, în circumstanțe normale, vom putea să câștigăm aproximativ 1,5 miliarde de euro”, a spus aceasta. Ea a adăugat că sistemul Ucrainei funcționa în sincron cu cel al UE.

„Am început în martie iar acum UE ne deschide nouă oportunitatea tehnică de a începe transportul comercial și să facem bani în urma acestuia. Este foarte important pentru noi ca…în ciuda războiului am putut s-o facem cu 2 ani jumate mai devreme decât planificasem”, a spus ea.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY