Industria mobilei produce excedent comercial pentru România

Trimite și altora

Industria mobilei a revenit pe tendința de creștere care a marcat anii de dinainte de pandemie. Cea mai mare parte a mobilei produse în România este exportată, iar unele companii românești au reușit să profite de faptul că există firme din Rusia care au pierdut piețe din Occident din cauza sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei. În acest an, exporturile de mobilă românească ar putea depăși pragul de 2,5 miliarde de euro.

Industria mobilei din România este unul dintre sectoarele care generează excedent în balanța comercială externă. De fapt, este cel de-al doilea sector economic care produce excedent, după industria IT. În anul 2022, valoarea exporturilor de mobilă a fost de aproximativ 2,3 miliarde de euro, în timp ce importurile au fost de aproximativ 800 de milioane de euro, spun reprezentanții industriei de profil. Cea mai mare piață pentru exporturile românești de mobilă este Germania. Însă companiile românești performează și pe piețe precum Regatul Țărilor de Jos, spune directorul unei fabrici de mobilă, Montana Câmpeni, Sorin Sălăgean.

Reprezentanții organizațiilor patronale afirmă că industria mobilei ar trebui să fie declarată sector strategic și să beneficieze de facilități fiscale, de genul celor oferite industriei IT. De asemenea, ei cer ca firmele din domeniul mobilei să aibă drept de prioritate la cumpărarea lemnului de bună calitate exploatat din pădurile românești. În prezent, doar 7 la sută din lemnul tăiat din România este prelucrat sub formă de mobilă. O mare parte a acestuia este exportat sub formă de bușteni, cu valoare adăugată mică. În prezent, în industria mobilei din România lucrează aproximativ 55.000 de persoane.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY