Asistență socială malteză continuă pentru refugiații ucraineni în Punctul de frontieră Sighetu Marmației

Trimite și altora

Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR) a lansat proiectul #SprijinPentruUcraina la punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației (jud. Maramureș). Proiectul își propune să ofere sprijin refugiaților ucraineni care intră în țară pe la punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației (jud. Maramureș). Sprijinul oferit prin proiect presupune sprijin psiho-emotional si distribuire de produse de strictă necesitate (hrană și produse igienico-sanitare). Proiectul este derulat de Serviciul de Ajutor Maltez în România cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

SAMR marchează 14 luni de prezență constantă în punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației. Prin acest proiect, este asigurată continuarea sprijinirii refugiaților în perioada mai-noiembrie 2023.

Sighetu Marmației este una dintre vămile în care SAMR și-a mobilizat echipele de intervenție încă din primele zile ale conflictului din Ucraina, în februarie 2022. Ceea ce părea a fi un ajutor acordat pe durată scurtă s-a transformat într-o nevoie permanentă de servicii sociale și ajutor material imediat, astfel că organizația a decis să deschidă aici un punct permanent de asistență,

În punctul din Sighetu Marmației, refugiații pot beneficia de suport psiho-emoțional, hrană caldă, produse igienico-sanitare și îmbrăcăminte. Echipa malteză a creat un mediu sigur, cu o atenție deosebită față de mame și copii. Aceștia au nevoie să comunice, să depășească stresul emoțional creat de lipsa de perspective și situația familială de acasă (tați, frați, rude pe front. Refugiații care sunt în tranzit primesc pachete de drum: pachete alimentare, produse de igienă și informații cu privire la contacte unde pot apela în cazul în care au nevoie de sprijin pe perioada călătoriei lor.

Refugiații care trec prin această vamă vin din locuri în care efectele războiului sunt mult mai intense. Multe dintre femeile întâlnite aici au trecut prin trauma pierderii unui apropiat, confortul emoțional și siguranța primirii de către echipa malteză sunt condiții necesare de care refugiații au nevoie.

Din februarie și până în prezent, efortul SAMR s-a concretizat în 680 de tone de produse distribuite și peste 85.000 de ore de asistență socială pentru refugiați ucraineni la 3 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina. În perioada mai – noiembrie 2023  asistarea refugiaților la punctul de trecere al frontierei Sighetu Marmației este posibilă cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 20142021.

Înființată în 1991, SAMR are, în prezent, 18 filiale în întreaga țară care derulează programe dedicate tuturor categoriilor sociale vulnerabile, de la persoane cu dizabilități, programe de incluziune, programe pentru persoane fără adăpost la serviciile speciale dedicate vârstnicilor. Echipa organizației este completată de cei peste 1.000 de voluntari maltezi ce răspund prompt nevoilor de intervenție și derulare a programelor.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY