Serviciul de Ajutor Maltez în România își continuă misiunea de a-i ajuta pe refugiații care au plecat din Ucraina din cauza invaziei rusești. Serviciul a lansat un nou proiect destinat refugiaților ucraineni care ajung în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. Proiectul #SprijinPentruUcraina înseamnă oferirea de sprijin psiho-emoțional și distribuirea de produse de strictă necesitate, inclusiv hrană și produse igienico-sanitare, potrivit ClujToday.ro.
Proiectul este derulat de Serviciul de Ajutor Maltez în România cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin intermediul Granturilor SEE 2014 – 2021. Voluntarii maltezi au fost prezenți în PTF Siret încă din primele ore ale războiului din Ucraina. Ei au asigurat asistență neîntreruptă pentru refugiații ucraineni în ultimele 14 luni. Prin intermediul acestui proiect, Serviciul de Ajutor Maltez are posibilitatea să asigure continuitatea acestui sprijin în perioada aprilie – octombrie 2023.
Din februarie 2022 și până acum, Serviciul de Ajutor Maltez în România a oferit refugiaților ucraineni peste 100 de tone de bunuri de primă necesitate. Voluntarii maltezi au trecut prin Siret și au dus peste graniță, în Ucraina, alte 520 de tone de bunuri. De asemenea, voluntarii maltezi au oferit peste 32.000 de ore de asistență socială și psihologică refugiaților care au ajuns în PTF Siret.
Însă Serviciul de Ajutor Maltez nu a acționat doar la PTF Siret, ci și în Satu Mare și Sighetu Marmației. În total, la cele trei puncte de trecere a frontierei, voluntarii maltezi au distribuit 680 de tone de bunuri de primă necesitate și au oferit peste 85.000 de ore de asistență socială și psihologică. Echipa Serviciului de Ajutor Maltez în România s-a preocupat mai ales de copii și de mame. Mulți dintre refugiați sunt dezrădăcinați și au traume emoționale. Unii și-au pierdut persoane dragi în acest război, iar alții au persoane apropiate pe front.
Serviciul de Ajutor Maltez în România a fost fondat în anul 1991, la Cluj-Napoca. Organizația are 18 filiale și sucursale în întreaga țară. Pe lângă profesioniștii Serviciului de Ajutor Maltez în România, organizația este sprijinită de peste 1.000 de voluntari.
Serviciul de Ajutor Maltez în România concretizează misiunea caritabilă asumată acum aproape un mileniu de Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta, cel mai nobil ordin cavaleresc din lume, care este, totodată, și ordin religios al Bisericii Catolice. Misiunea malteză este sintetizată în deviza Ordinului: Apărarea credinței și ajutorarea celor în nevoie.