138 de companii și 6 organizații din industria IT cer Guvernului să nu adopte măsuri fiscale care ar afecta 80% dintre IT-iști

Trimite și altora

ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, alături de alte 138 de companii și 5 organizații semnatare (Asociaţia Business Service Leaders, Asociatia Cluj IT – Cluj IT Cluster, Asociația Sibiu IT, Transilvania IT Cluster, Asociația Centrelor de Inovare Digitală din România – RODIH), a adresat  Guvernului României un Memoriu pentru a semnala impactul pe care îl pot avea modificările din codul fiscal vehiculate în presa națională din ultimele zile, mai exact impozitarea veniturilor salariaților din industria de IT care depășesc suma de 10.000 lei brut.

Companiile și asociațiile semnatare au împreună peste 31.000 de angajați și o cifră de afaceri cumulată de peste 3,4 miliarde euro. S-au raliat în această acțiune solidară start-up-uri, companii mici, medii și mari, locale și internaționale, companii de servicii, cât și de produs, ceea ce reflectă opinia unanimă și ne-echivocă a industriei în legătură cu impactul negativ al măsurilor vehiculate.

Semnatarii atrag atenția atât asupra timpului extrem de scurt pentru reajustarea cheltuielilor și salarizării, cât și asupra pragului care în esență anulează o politică industrială corectă în ultimii ani și care va afecta mai mult de 80% din salariații industriei la nivel național.

România, spre deosebire de alte state din regiune, are în prezent o politică bazată pe o măsură singulară de susținere a industriei, însă o măsură dovedită ca fiind foarte eficientă și care a creat un hub regional de tehnologie și a menținut angajații înalt specializați în țară, ajutând industria să fie competitivă în regiune și să aibă o creștere accelerată, de circa 3 ori mai mare față de rata de creștere a economiei naționale. Această dezvoltare este în special importantă în perioada următoare, când România ar trebui să accelereze reducerea decalajelor față de economiile dezvoltate, prin proiecte masive de digitalizare.

În contextul cererii scăzute la nivel global, România este în situația de a semnala actualilor și potențialilor investitori internaționali că încrederea în stabilitatea fiscală din România este redusă, iar competitivitatea pieței în regiune nu este susținută prin politici guvernamentale.

Industria de IT din România:

* este unul dintre cei mai mari contributori la creșterea economiei naționale, în 2022 din cele 4,8 procente de creștere de PIB circa 1,3% a venit din industria IT

* este al doilea mare exportator din sectorul servicii

* este un contributor important la bugetul de stat, salariații din IT virând anual circa 10 miliarde lei în contribuții la bugetele sociale și de sănătate, de 10 ori mai mare decât valoarea totală a facilității fiscale de care beneficiază

* industria este în top 5 plătitori de TVA

* salariații din industria IT susțin prin cheltuieli un număr cel puțin egal (proporție 10 la 10,5) locuri de muncă în alte sectoare ale economiei naționale.

Semnatarii solicită Guvernului să deruleze consultări aprofundate cu industria prin care să identifice modalități de a crește veniturile guvernamentale fără să afecteze competitivitatea industriei.

Totodată, prin acest memoriu, industria IT solicită Guvernului menținerea facilităților, acțiune care va transmite un semnal clar, fără echivoc, a susținerii industriei IT ca industrie de importanță strategică. Facilitățile pentru industria de IT au încă un efect puternic și generează creștere în continuare la PIB, prin creșterea bazei de impozitare.

În ipoteza în care Guvernul va decide totuși modificarea regimului fiscal aplicabil angajaților din industria de IT, semnatarii solicită ca această acțiune să fie implementată gradual. Codul Fiscal prevede un minimum de 6 luni pentru implementarea unor noi taxe care să permită companiilor să își ajusteze bugetele în baza cărora își desfășoară activitatea. Termenele de implementare prea scurte vor pune în dificultate companiile din România care nu se pot adapta cu ușurință la astfel de viraje bruște ale politicii fiscale. Raportul Băncii Mondiale privind sistemul fiscal din România menționează foarte clar – ținând cont și de calendarul agreat în cadrul PNRR – că o eventuală reducere treptată a facilităților fiscale din economie să fie pusă în aplicare între 1 ianuarie 2025 și 1 ianuarie 2028, dând timp companiilor să facă ajustările necesare.

Graficul de mai jos, extras din studiul realizat de Roland Berger pentru ANIS și publicat în februarie 2022, relevă poziționarea României la nivel regional, la nivel de competitivitate în raport cu celelalte țări analizate în studiu.  După cum se poate observa, eliminarea faclității fiscale de care industria IT beneficiază va crește costul total cu salarizarea, ceea ce ne va poziționa în urma unor state precum Polonia sau Bulgaria.

 

ASOCIAȚII SEMNATARE A MEMORIULUI PENTRU GUVERN

ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii IT

25 ani de activitate în România. Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

Peste 170 de membri. În cadrul ANIS sunt reprezentate atât companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaționale, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național. Membrii ANIS generează un număr semnificativ de locuri de muncă înalt calificată în societate.

Cu o reprezentare de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național și aproximativ 42% din totalul angajaților industriei IT din România, ANIS își mărește an de an amprenta economică în plan local.

Asociaţia Business Service Leaders

Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL) este cea mai importantă organizație care reprezintă sectorul de business services, adunând în componența sa peste 80 de companii care își desfășoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

Asociatia Cluj IT (Cluj IT Cluster)

Asociația Cluj IT este cel mai mare ecosistem de inovare din România construit pe lanțul de valoare al industriei de IT cu misiunea de a crea o comunitate funcțională care să asigure sustenabilitatea sectorului. Având peste 10 de existență, clusterul Cluj IT reunește în prezent peste 100 de membri, în principal companii de IT, dar și universități și institute academice din toată țara. Eforturile noastre de-a lungul celor 10 ani au contribuit semnificativ la poziționarea României ca un centru de inovare tehnologică de importanță majoră pentru Centrul și Estul Europei.

Asociația Sibiu IT

Asociația Sibiu IT cuprinde 24 de companii active în domeniul tehnologiei informației și software, cu sediul în Sibiu. Membrii noștri sunt companii multinaționale și locale. Diversitatea membrilor permite o înțelegere cuprinzătoare a industriei IT. Sibiu IT s-a angajat să reprezinte industria IT din Sibiu, având ca obiective principale dezvoltarea și consolidarea comunității IT locale.

Transilvania IT Cluster

Transilvania IT Cluster se poziționează la intersecția dintre antreprenori, cercetători, inovatori si administrația publica, impulsionând discuțiile și acțiunile in jurul transformării digitale si îmbunătățind astfel dezvoltarea comunității prin digitalizare. În 2013, Transilvania IT Cluster a fost creat de către comunitatea de IT din Regiunea de Nord Vest a României, pentru a sprijini crearea ecosistemului regional de inovare.  În prezent, clusterul oferă servicii suport pentru proiecte inovatoare, acces la cursuri de formare pentru angajați, activități de networking, public affairs și reprezentare locală, regională, națională și internațională a sectorului IT din Transilvania. În momentul de față,Transilvania IT Cluster are peste 148 de companii din domeniu care totalizează peste 8.000 de angajați, dar și universități, autorități publice, ș.a. însumând 20 de organizații din regiune.

Asociația Centrelor de Inovare Digitală din România (RODIH)

Asociația Centrelor de Inovare Digitală din România (RODIH) este asociația reprezentativă a DIH-urilor românești, incluzând și EDIH-urile selectate de către Comisia Europeană în programul Europa Digitală, care acționează ca un catalizator pentru inovare și transformare digitală, dar și ca o platformă comună pentru agenda de politici comune în rândul DIH-urilor regionale din țară în relație cu organismele publice locale, regionale, naționale și europene.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY