Clujul are semnate contracte de finanțare europeană de peste patru miliarde de euro

Trimite și altora

Clujul a reușit să se dezvolte cu ajutorul fondurilor europene. Valoarea totală a contractelor depășește patru miliarde de euro, iar reprezentanții Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European afirmă că, în următorii ani, Clujul va avea la dispoziție mai mulți bani europeni decât state precum Malta ori Cipru.

Clujul a folosit oportunitatea oferită de finanțările europene pentru a se dezvolta rapid. Potrivit unui expert al Băncii Mondiale, care a analizat datele oferite de Eurostat, Clujul este orașul cu cea mai rapidă dezvoltare din Uniunea Europeană din ultimele trei decenii. Această opinie este confirmată de afirmațiile reprezentanților Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, care au vizitat Clujul și au constatat faptul că, în urmării ani, acest oraș va avea la dispoziție mai mulți bani europeni decât unele state membre ale Uniunii Europene.

În prezent, valoarea contractelor de finanțare semnate de autorități depășește patru miliarde de euro, spune primarul Clujului, Emil Boc. Cel mai scump contract este cel al metroului clujean. Acesta este în valoare de aproape două miliarde de euro. Contractul a fost semnat în 25 august, iar mâine ar urma să fie semnat ordinul de începere a lucrărilor. Metroul ar urma să fie finalizat în anul 2031, când ar trebui să transporte 164.000 de pasageri pe zi, ceea ce înseamnă că vor fi scoase zilnic din trafic 29.000 de mașini. Traseul metroului ar urma să aibă lungimea de 21 de kilometri. El va avea 19 stații subterane, precum și un depou subteran. O situație asemnătoare este înregistrată și la nivelul administrației județene. Cel mai important proiect este cel al Companiei de Apă Someș, care a atras peste 400 de milioane de euro pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare din județele Cluj și Sălaj. La finalul acestui proiect, 99 la sută dintre locuitorii județului Cluj vor avea acces la rețeaua de apă și 95 la sută dintre ei la rețeaua de canalizare.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY