USR cere Primăriei Cluj-Napoca să investească în școli noi

Trimite și altora

În contextul începerii noului an școlar, USR a adus în atenția primarului Emil Boc și a Consiliului Local situația școlilor din Cluj-Napoca și a cerut, așa cum o face de trei ani de zile, construcția de școli noi în oraș. Consilierul local USR Alexandra Oană i-a solicitat primarului Emil Boc să le spună clujenilor câți copii învață în schimbul de după amiază pentru că nu sunt locuri suficiente. 

Primăria a răspuns că doar  3% din elevii clujeni vor merge la cursuri după-amiaza și a estimat acest procent ca nesemnificativ, deși, în realitate, peste 1300 de copii din 10 școli vor merge la școală în schimbul doi.

“Ultima școală nouă în Cluj s-a construit în 1994. Este timpul să numim lucrurile pe nume: a moderniza nu înseamnă a construi o școală nouă!”, a declarat Alexandra Oana.

În ciuda angajamentelor inițiale ale administrației locale, școlile noi rămân proiecte pe hârtie. Între timp, părinții și copii se confruntă cu clase aglomerate și trafic insuportabil generat de naveta zilnică.

“Tot ce am afirmat poate fi verificat. E un fapt că în Cluj-Napoca nu s-a construit nicio școală nouă din 1994. Alt fapt este că USR a cerut construirea de școli noi în cartierele noi de la începutul mandatului. Am și depus 2 inițiative în acest sens. Școala din Bună Ziua a fost acceptată, școala din zona Câmpului respinsă, pe motiv că nu ar fi nevoie. Alt fapt este că școlile din cartierele vechi sunt  supraaglomerate, pentru că acolo vin copiii din cartierele noi, fără școli. Alt fapt: degeaba spuneți că problema este zona metropolitană. Nu cei din Apahida, Baciu sau Florești își trimit copiii la școala în Cluj-Napoca, ci clujenii care nu își permit să locuiască în Cluj-Napoca își cumpără locuințe în Apahida, Baciu, Florești, dar de muncit muncesc în Cluj-Napoca și contribuie la dezvoltarea acestui oraș. Trebuie să recunoaștem că piața locuirii din Cluj Napoca nu a ținut pasul cu piața muncii, iar noi avem o datorie față de acești clujeni să le oferim servicii de bază, precum școlarizare pentru copiii lor”, a declarat Alexandra Oană, consilier USR.

Consilierul local USR, Adriana Cristian, l-a invitat pe Emil Boc să coboare din realitatea perfectă pe care o prezintă, la fiecare ședință, în realitatea imperfectă a părinților și copiilor din Cluj-Napoca: “Am fost săptămâna asta în multiple consilii de administrație ale școlilor în care am aflat că sunt probleme uriașe în momentul de față, în Cluj-Napoca. Vorbim despre directori amenințați că dacă copiii lor vor merge după masă, or să fie probleme, vorbim de transferuri pe care le aprobăm pentru că părinții fug de învățatul după-amiază. Putem să mai discutăm despre lipsa cantinelor școlare și despre copiii noștri care mănâncă în continuare la unii dintre ei la subsolul unei biserici, cum sunt ai mei.  Și lucrurile astea sunt o realitate dincolo de demagogia aceasta pe care o vedem de la dumneavoastră, extrem de mult, domnule primar în care apare că acest oraș este efectiv fantastic, fără nicio problemă.

Probabil că așa ați visat acum 20 de ani că vreți să arate Cluj-Napoca. Noi ne dorim însă mai mult și credem sincer că în momentul de față avem o mare problemă pe infrastructura școlară. Am venit de fiecare dată să lucrăm, a venit cu soluții, dar credeți-ne, ne-am săturat și noi ca după ce, de 3 ani discutăm același lucru, să auzim aceleași povești în fiecare an. Vă cerem să ne spuneți în cât timp de acum înainte, copiii noștri o să aibă un loc decent de luat masa când merg la școală. În cât timp de acum înainte le putem promite clujenilor că vor avea o infrastructură suficient de dezvoltată în Cluj Napoca, ca să nu mai aleagă să plece din țara asta pentru copiii lor, să aibă parte de decență”, a declarat Adriana Cristian.

Comments

comments

1 comentariu

  1. […] În contextul începerii noului an școlar, USR a adus în atenția primarului Emil Boc și a Consiliului Local situația școlilor din Cluj-Napoca și a cerut, așa cum o face de trei ani de zile, construcția de școli noi în oraș. Consilierul local USR, Alexandra Oană, i-a solicitat primarului Emil Boc să le spună clujenilor câți copii învață în schimbul de după amiază pentru că nu sunt locuri suficiente, potrivit ClujInsider.ro.  […]

LEAVE A REPLY