Noile măsuri fiscale ale Guvernului ar putea falimenta industria festivalurilor

Trimite și altora

Organizatorii marilor festivaluri din Cluj se tem că măsurile fiscale propuse de Guvern vor afecta grav acest sector economic. Concret, creșterea cotei TVA pentru bilete de la 5 la sută la 19 la sută va duce la creșterea prețului final al biletelor și, în final, la scăderea vânzărilor de bilete și, deci, a încasărilor la bugetul de stat. De asemenea, unele festivaluri ar putea dispărea, dacă se bazează într-o măsură foarte mare pe biletele vândute.

Propunerea Guvernului de a mări cota de TVA pentru biletele la concerte și festivaluri este pe cale să bulverseze grav acest sector economic, spun organizatorii marilor festivaluri din Cluj, care au analizat impactul măsurilor fiscale. Multe dintre festivaluri și concerte vor dispărea, dacă măsura va fi aplicată, avertizează fondatorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.

Nu doar festivalurile vor fi afectate, ci alte industrii conexe. În ultimii ani, Clujul a beneficiat de dezvoltarea turismului festivalier, iar măsurile propuse de Guvern vor afecta și acest tip de activitate, spune expertul în turism, Valentin Lungu.

Clujul și-a construit un brand de oraș al festivalurilor. Aici sunt organizate festivaluri de film, precum TIFF, evenimente muzicale precum Untold, Electric Castle sau Jazz in the Park, dar și evenimente nișate, dedicate, de exemplu, iubitorilor de muzica clasică sau folk.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY