Cluj Today: Asistență socială malteză continuă pentru refugiații ucraineni în Punctul de frontieră Sighet

Trimite și altora

Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR) finalizează proiectul #SprijinPentruUcraina la punctul de trecere a frontierei Sighet (județul Maramureș). Proiectul si- a  propus să ofere sprijin refugiaților ucraineni care intră în țară pe la punctul de trecere a frontierei Sighet (județul Maramureș). Sprijinul oferit prin proiect a presupus suport psiho-emoțional si distribuire de produse de strictă necesitate (hrană și produse igienico-sanitare). Proiectul s-a derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, potrivit ClujToday.ro.

SAMR marchează 20 de luni de prezență constantă în punctul de trecere a frontierei Sighet. În tot acest timp, peste 100 de tone de alimente și bunuri de imediată necesitate au ajuns la refugiații ucraineni aflați în tranzit la granițe, 536 de tone în Ucraina și aproape 34.000 ore de asistență socială și psihologică au fost asigurate de voluntarii și specialiștii Maltezi.

Sighet este una dintre vămile în care SAMR și-a mobilizat echipele de intervenție încă din primele zile ale conflictului din Ucraina, în februarie 2022. Ceea ce părea a fi un ajutor acordat pe durată scurtă s-a transformat într-o nevoie permanentă de servicii sociale și ajutor material imediat, astfel că organizația a decis să deschidă aici un punct permanent de asistență

În perioada mai – octombrie, prin Programul Active Citizens  Fund Romania, refugiații ucraineni au  beneficiat de suport psiho-emoțional, consiliere si informații.  Echipa malteză a creat un  mediu sigur, cu o atenție deosebită față de mame și copii. Nevoia de comunicare, depășirea stresul emoțional creat de  lipsa de perspective, situația familială de acasă (tați, frați, rude pe front), precum și donațiile ce au constat în pachete de drum: pachete alimentare, produse de igienă și informații au adus speranță pentru miile de refugiați ucraineni.

Contribuția este posibilă cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 20142021.

Înființat în 1991, SAMR are, în prezent, 18 filiale în întreaga țară care derulează programe dedicate tuturor categoriilor sociale vulnerabile, de la persoane cu dizabilități, programe de incluziune, programe pentru persoane fără adăpost la serviciile speciale dedicate vârstnicilor. Echipa organizației este completată de cei peste 1.000 de voluntari maltezi ce răspund prompt nevoilor de intervenție și derulare a programelor.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY