Aplicații de la Cluj care ar putea schimba viața nevăzătorilor şi a pacienţilor din spitale, premiate la Gala „10 pentru Cluj”

Trimite și altora

12 elevi clujeni au fost premiați la Gala de Excelență „Zece pentru Cluj” 2023, la categoria IT, respectiv categoria Inovaţie. Ei au pus la punct, în cadrul programului de educaţie practică Academia „Descoperă-ți pasiunea în IT” (DpIT), aplicația Palmsy, un dispozitiv dedicat nevăzătorilor, pe care îi ajută să fie independenţi când vine vorba de orientare şi să citească texte care nu sunt afişate în alfabetul Braille. De asemenea, elevii clujeni au fost recompensați pentru un sistem tech complex, Vital Alert, destinat spitalelor, care conține un ceas dedicat asistentelor pentru a primi alerte de la pacienți, un panou pentru pacienți prin care aceştia pot alerta asistentele în timp real despre nevoile lor și un tablou general care permite asistentelor să monitorizeze starea fiecărei camere aflate în grija lor.

A fost premiată, astfel, echipa Graviteam, formată din Erik Ciotlăuș, Ioana-Daiana Drânda, Dan-Ioan Mustea, Irina Șușca, Alesia Voina, Zágoni Mátyás-Elemér, mentorată de Brînzei Miruna în Accenture Industry X Romania, care au realizat în timpul celor șase luni de pregătire în Academia DpIT produsul VitalAlert. Este vorba de un sistem tech complex destinat spitalelor, format din trei componente: un ceas inteligent destinat asistentelor pentru a primi alerte de la pacienți, un panou pentru pacienți prin care aceştia pot alerta asistentele în timp real despre nevoile lor și un tablou general care permite asistentelor să monitorizeze starea fiecărei camere aflate în grija lor.

Cei șase elevi din echipa Vital Alert au câştigat categoria IT-liceu, iar premiul a fost oferit de compania Bosch Romania.

Totodată, la categoria Inovaţie a fost desemnată câştigătoare echipa Palmsy alcătuită din Sofia-Maria Bud, Abel-Dumitru Burduhos, Alexandru-Marius Chira, Felix Crișan, Armand Farkas şi Maria-Teodora Pescaru, mentorată de Sorin Ionuţ Băjenaru în Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. Palmsy este un dispozitiv tech inovator dedicat nevăzătorilor, care îi ajută să-și păstreze independența în ceea ce privește orientarea și citirea textului neafișat în braille.

Pentru această contribuție excepțională, elevii din echipa Palmsy au fost desemnaţi câștigători ai categoriei Inovație-liceu, iar premiul a fost oferit de compania NTT DATA Romania.

Recent, aplicația Palmsy a obținut și Premiul I, iar aplicaţia Vital Alert, Premiul special şi Premiul Publicului în cadrul Galei DpIT 2023, eveniment în care au fost recompensați pentru aplicațiilor lor elevi și studenți din Brașov, Cluj-Napoca și Oradea.

Cea de-a IX-a ediție a Academiei „Descoperă-ți Pasiunea în IT (DpIT) a reunit în acest an 120 liceeni şi studenţi participanţi din toată ţara care și-au petrecut o jumătate de an la dezvoltarea a 20 de idei revoluționare, menite să facă lumea mai sigură, mai eficientă și mai inteligentă.

„E o mare bucurie să vedem că elevii noștri străluciți sunt observați și recompensați și de autoritățile locale. Și-au sacrificat vacanța și au muncit enorm pentru aceste rezultate, alături de echipa din programul DpIT. Este încă o dovadă că ideile lor, concretizate în produse reale dezvoltate la nivel de prototip, fac pași înspre a schimba în bine lumea în care trăim, iar aceste recunoașteri, la vârsta la care se află ei, le pot da un imbold fantastic”, declară Liliana Ștefan-Cazacu, președintele Asociației DpIT, organizatorul programului.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY