Două localuri clujene, incluse în Historic Cafes Route a Consiliului Europei

Trimite și altora

Două unități turistice din Cluj au fost incluse într-una dintre cele mai interesante rețele europene de promovare a patrimoniului turistic: Chios Social Lounge și Hotel Transilvania. Historic Cafes Route sau Ruta Cafenelelor Istorice funcționează sub autoritatea Consiliului Europei și pune în valoare unele dintre cele mai vechi și mai interesante cafenele de pe bătrânul continent. În România, această rețea include, deocamdată, doar cafenele din Transilvania.

Ruta Cafenelelor Istorice a fost creată sub autoritatea Consiliului Europei, o organizație internațională ce cuprinde 47 de state. Această rută promovează deopotrivă cultura, gastronomia și patrimoniul istoric european. Pentru a fi admise în această rețea exclusivistă, cafenelele trebuie să funcționeze în clădiri vechi de cel puțin un secol și să aibă meniuri legate de istoria regiunii în care se află, spune ambasadorul Consiliului Europei pentru Ruta Cafenelelor Istorice, Arnold Klingeis.

Din Cluj-Napoca, în această rețea a fost inclus cel mai vechi hotel de pe actualul teritoriu al României. Acest hotel apare și în romanul Dracula de Bram Stoker drept locul în care ar fi înnoptat avocatul britanic Jonathan Harker, venit în Transilvania pentru a-l sfătui pe contele Dracula. De asemenea, în această rețea, a fost inclus și vechiul Casino, locul unde aristocrații transilvăneni se întâlneau în secolul al XIX-lea pentru a bea cafea și pentru a citi ziarele venite din străinătate. Această includere este onorantă, spune actualul proprietar al restaurantului, Ștefan Gadola.

În total, opt cafenele din România au fost incluse în această rută a cafenelelor istorice.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY