Experții FMI, o nouă vizită în România, pentru analiza recentelor evoluții economice

Trimite și altora

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, vine la Bucureşti în 29 ianuarie 2024, la aproximativ patru luni după precedenta vizită.

Vizita oficială are ca scop analiza recentelor evoluţii economice şi financiare şi revizuirea prognozelor macroeconomice, potrivit Agerpres.

Ultima vizită a FMI în România, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, a avut loc în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2023 şi a fost realizată pentru analiza anuală a economiei în baza Articolului IV.

Fondul Monetar Internaţional estimează că pachetul fiscal adoptat va duce la un deficit bugetar de 5% din PIB în 2024, însă va fi nevoie de noi ajustări pentru că, aşa cum s-a convenit cu Comisia Europeană, deficitul trebuie să scadă sub 3% din PIB.

Experţi FMI au menţionat, în context, că noul pachet fiscal lărgeşte baza de impozitare şi îmbunătăţeşte veniturile prin eliminarea scutirilor pentru angajaţii din agricultură, construcţii, procesarea alimentelor şi IT precum şi limitarea numărului de bunuri care beneficiază de o cotă redusă de TVA. De asemenea, aceştia susţin că majorarea taxei pe microîntreprinderi va duce la majorarea veniturilor din taxe, însă consideră că pragul pentru înregistrarea ca microîntreprindere ar trebui redus şi mai mult.

De asemenea, potrivit FMI, taxa pe cifra de afaceri impusă băncilor şi marilor companii pune o povară incorectă asupra companiilor cu marje reduse şi ar putea reduce intermedierea financiară.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY