Expoziție de artă clujeană în Palatul Brukenthal din Avrig

Trimite și altora

Palatul Brukenthal din Avrig găzduiește o expoziție a unor artiști clujeni de elită. Expoziția este organizată în parteneriat cu galeria Cluj Art. Palatul Brukenthal din Avrig este primul membru din România al prestigioasei rute culturale Historic Cafes Route, de sub patronajul Consiliului Europei.

”Consecventă misiunii pe care și-a asumat-o de foarte mult timp, fosta reședință de vară a baronului Samuel von Brukenthal – Palatul Brukenthal Avrig continuă și în acest an implicarea în diverse activități culturale și artistice de importanță națională și internațională. Galeria de Artă Palatul Brukenthal Avrig, organizată în cadrul Oranjeriei frumosului complex baroc situat între crestele Masivului Făgăraș și malul stâng al râului Olt, va fi, începând cu 4 februarie, gazda Galeriei Cluj Art, structură specializată în organizarea unor evenimente deosebite (workshop-uri, ateliere de creație, conferințe, acțiuni caritabile și, nu în ultimul rând, expoziții și vernisaje), care va aduce aici expoziția „Armonii vizuale și sonore”. Expoziția ce va fi organizată în spațiul rafinat ale impresionantului complex baroc  este dedicată, în principal, lucrărilor de artă realizate prin intermediul unor tehnici consacrate: pictură în ulei, gravură, acuarelă și grafică”, spun organizatorii expoziției.

„Ne dorim ca tematica lucrărilor să reflecte anvergura și prestigiul încăperilor istorice în care cele peste 20 de lucrări vor fi expuse. Astfel, vizitatorii acestui mic altar al barocului vor putea admira portrete, peisaje și naturi statice sau moarte. Prin această suită de
lucrări ne dorim să emulăm spiritul și componența colecției originale de artă a baronului Samuel von Brukenthal. Însă nu doar artele vizuale vor străluci în cadrul acestui eveniment. Prin intermediul unei suite de artiști muzicali de excepție, ne dorim să
înnobilăm cu atât mai mult atmosfera, pentru a crea o experiență unică și câte se poate de armonioasă. Astfel, în cadrul vernisajului îi veți putea asculta pe Adriana Țidor, artistic liric în cadrul Operei Naționale Română Cluj-Napoca, Bianca Murariu – pianistă acompaniatoare
în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” și Ramon Vîga, solist instrumentist care, deși preferă smooth jazz-ul, cochetează și cu alte genuri înrudite acestuia, precum blues, funk și rock”, transmit reprezentanții cunoscutei galerii clujene.

”Prin intermediul acestei expoziții onorăm moștenirea baronului Samuel von Brukenthal. Pasiunea lui pentru artă este cunoscută în întreaga Europă. De asemenea, prin intermediul acestui eveniment, dorim să oferim artiștilor transilvăneni un spațiu expozițional de prestigiu. Este un pod peste timp: baronul Samuel von Brukenthal ne-a lăsat moștenire, în secolul al XVIII-lea, cea mai prețioasă colecție de artă din Transilvania, iar Clujul este considerat de către publicații de tip Huffington Post drept unul dintre orașele din lume în care este creată arta viitorului”, a declarat ambasadorul Historic Cafes Route în România, Arnold Klingeis.

Printre artiștii a căror lucrări vor fi expuse în cadrul acestei expoziții, se vor afla Mircea Codrea, Vera Dan, Cristian Gheorghiță, Mădălina Dragoș, Vasile Tholvay, Ioan Bratiloveanu.

Expoziția coordonată de galeria de artă din Cluj Napoca este organizată în contextul în care, din luna martie a anului trecut, restaurantul din cadrul Palatului Brukenthal Avrig, parte a Oranjeriei complexului, a devenit prima loc din România admis în Historic
Cafes Route, itinerar cultural oficial al Consiliului Europei, iar Arnold Gunter Klingeis, unul dintre administratorii acestui local, a fost învestit cu titlul onorific de ambasador pentru România al prestigioasei rețele.

Cluj Art este o galerie de artă privată din Cluj Napoca, inima Transilvaniei, care și-a propus să promoveze arta contemporană românească, atât în țară, cat și la nivel internațional.
Vernisajul expoziției „Armonii vizuale și sonore”, va avea loc duminică, 4 februarie 2024, de la ora 14.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY