Cum se adaptează fermierii din Transilvania la schimbările climatice

Trimite și altora

Fermierii clujeni încearcă să găsească strategii pentru a se adapta la schimbările climatice. Dezvoltarea sistemelor mobile de irigații este una dintre strategii. O altă strategie se referă la folosirea unor soiuri de plante mai rezistente la perioade prelungite de secetă și la temperaturii medii anuale mai ridicate decât cele de până acum.

Zona Transilvania, din punct de vedere statistic, este mai ferită de perioade prelungite de secetă severă decât alte zone ale țării. Însă regiuni precum zonele de câmpie sunt mai predispuse la secetă decât zonele de munte sau de deal. De aceea, în zona Mihai Viteazu – Câmpia Turzii, au fost dezvoltate sisteme de irigații bazate pe utilaje mobile, alimentate prin furtun, care sunt deplasate în funcție de nevoi. Există și vechile canale de irigații construite înainte de anul 1989, însă doar jumătate dintre ele mai sunt funcționale.

Însă irigarea suprafețelor cultivate este doar una dintre strategiile de adaptare la schimbările climatice. Specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și cei ai Stațiunii de Cercetări Agricole Turda au dezvoltat noi soiuri de plante, mai rezistente la secetă și la temperaturi ridicate în timpul verii. Astfel, în locul vechiului hibrid de porumb Turda 800, fermerii încep să folosească hibridul Turda 850, dezvoltat prin selecție naturală de cercetătorii angajați de statul român. La fel s-a întâmplat și cu triticale, unde vechiul soi Arieșana începe să fie înlocuit cu soiul Ariadna, dezvoltat în Stațiunea de Cercetări Agricole Turda. Cercetările desfășurate în ultimul deceniu confirmă că perioadele de secetă devin tot mai frecvente, iar temperatura medie anuală a crescut cu 0,3 grade Celsius în ultimele decenii.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY