Atacurile cibernetice devin tot mai frecvente în România

Trimite și altora

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă companiile românești este reprezentată de asigurarea securității cibernetice. Și aceasta pentru că, din perioada pandemiei, volumul comerțului electronic a crescut considerabil. Mai mult, în contextul războiului din Ucraina, a sporit și mai mult riscul unor atacuri cibernetice.

Economia digitală oferă numeroase oportunități, însă presupune și riscuri tot mai mari legate de securitatea cibernetică. Experții în domeniu afirmă că există multe companii clujene care au investit sume serioase în acest domeniu, dar nu au luat în considerare factorul uman. De exemplu, o breșă de securitate poate fi provocată de un angajat neglijent sau nepregătit, care șterge un fișier de pe calculator. Sau de o femeie de serviciu, care scoate din priză serverul, pentru a da cu aspiratorul. Există anumite domenii care interesează cu precădere hackerii.

Așa ar fi domeniul bancar, cel al energiei sau cel medical. Însă sunt vulnerabile și autoritățile locale, mai ales primăriile mici, care nu au un departament IT foarte dezvoltat și care nici nu au investit sume potrivite în soluții de securitate cibernetică. Companiile care oferă soluții din domeniul securității cibernetice insistă pe o pregătire corespunzătoare a angajaților. De asemenea, în afară de software de protecție de tip antivirus și de investiții în tehnologii de tip firewall, specialiștii în domeniul securității cibernetice insistă pe efectuarea de back-up-uri periodice pentru a salva toate datele stocate în aplicații și baze de date. Cu toate acestea, atacurile continuă să se întețească. La nivel global, potrivit unei estimări realizate de Comisia Europeană, volumul pagubelor provocate de atacurile cibernetice s-a dublat din 2015 până în 2020 și, de atunci, continuă să crească.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY