Studiu: Cum au încercat românii să își reducă facturile în timpul sezonului rece

Trimite și altora

Aproape 66% dintre români consideră că cea mai bună opțiune este să ai căldură în toată casa, în vreme ce circa 34% se pronunță pentru încălzirea doar a camerei sau a încăperilor în care familia petrece cel mai mult timp, potrivit unei cercetări sociologice realizate pentru platforma despre-energie.ro.

Specialiștii în energie spun că, pe timpul iernii, pentru a aduce la un nivel de confort temperatura în încăperile neîncălzite, este necesar un consum mai mare de energie. Pe de altă parte, fiecare grad în minus setat la încălzirea casei poate aduce o reducere de câteva procente la factură.

Referitor la provocările întâmpinate în menținerea unei temperaturi optime în casă, aproape 41% dintre cei care au participat la studiu au indicat costurile cu energia, în timp ce aproape 37% s-au referit la compromisul între confort și nevoia de control a costurilor.

De altfel, această nevoie de control a costurilor a fost evidențiată distinct de circa 45% dintre respondenți, care au răspuns afirmativ atunci când au fost întrebați dacă au luat o măsură de economisire a energiei pe timpul iernii. În schimb, 42% au afirmat că nu au adoptat nicio măsură de reducere a consumului de energie, dar se gândesc la opțiunile posibile. Între acestea, cel mai des indicate de respondenți se numără folosirea iluminatului economic (57%), scăderea temperaturii din locuință (51,5%) și închiderea unor încăperi (43,9%).

De asemenea, izolarea pereților, înlocuirea ferestrelor, schimbarea sistemului de încălzire cu unul eficient energetic se numără printre măsurile de creștere a confortului termic și, în același timp, de reducere a consumului inutil, indicate de cei mai mulți dintre participanții la cercetarea sociologică.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY