Accesul modern în zona de munte a județului Cluj a presupus modernizarea drumurilor cu un cost de aproape 150 de milioane de lei, fără TVA.
Astfel, lucrările de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ 107P (DN1) – Gilău – Mărișel – DN 1R, în lungime de 44,26 km, au fost executate în cadrul proiectului cu finanțare europeană având ca obiect „Modernizarea și reabilitarea Traseului județean 4 format din sectoare de drum ale drumurilor județene DJ 107P și DJ 107N, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord”.
Acestea au presupus:
– lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului de drum;
– realizarea a 352 de accese la proprietăți;
– 79 de podețe;
– 5,824 de kilometri de rigole de acostament;
– 9,543 kilometri de șanțuri și rigole pereate;
– 617 metri de rigole carosabile;
– montarea de parapete metalici pe o lungime însumată de 15,236 kilometri;
– lucrări de marcaje și semnalizare rutiere;
– lucrări de reabilitare a 14 poduri.
Lucrările au fost executate de Asocierea Dacia Asphalt SRL – DP Cons SRL – Dacia Faber SRL – Oyl Company Holding AG SRL și au o valoare totală de 104.960.152,90 lei (fără TVA).
Un alt proiect european a vizat lucrările de modernizare și reabilitare a drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Calata – Mărgău.
Acestea s-au executat în baza proiectului având ca obiect “Servicii de actualizare expertiză tehnică, proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea și reabilitarea drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău, între km 36+050 și km 59+000, L=22,950 km”.
Astfel, în urma finalizării lucrărilor, sectorul de drum în lungime de aproape 23 de km a fost, inclusiv, asfaltat integral.
Operațiunile au constat în:
– lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului de drum;
– consolidarea a trei porțiuni instabile de drum;
– lucrări de reabilitare a suprastructurii și infrastructurii a nu mai puțin de șapte poduri;
– lucrări de asigurare a scurgerii apelor și a esteticii rutiere;
– semnalizare și marcaje rutiere.
Investiția, în valoare de 38.149.514,11 lei (fără TVA) a fost executată de SC Diferit AG SRL și a fost finanțată atât de la bugetul județului, cât și din fonduri europene.