Compania de Apă „Someș” SA a inițiat o procedură de achiziție publică ce are ca obiect colectarea, transportul și aplicarea pe terenuri agricole a cca. 7.200 tone de nămol rezultat în urma tratării apei menajere, în cursul unui an.
Raportul contractual dintre operatorul regional de apă și viitorul achizitor va fi unul bazat pe un acord-cadru, a cărui valoare a fost apreciată între 352.800 și 840.000 lei, fără TVA, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut.
Conform estimărilor realizate de Compania de Apă „Someș”, momentan Stația de epurare poate valorifica o cantitate medie de cca 600 tone de nămol pe lună, după ce în anii precedenți aceasta a avut valori cuprinse între 1.100 și 1.300 de tone. Scăderea a fost determinată de lucrările recente de retehnologizare a SEAU Cluj-Napoca, respectiv de montarea unei noi instalații de uscare a nămolului cu recuperare de căldură.
Investiția, în valoare de peste 98 milioane de lei, bani europeni, a acoperit și lucrările de extindere a liniilor de tratare a nămolului la SEAU Gherla și Dej, precum și extinderea stației de epurare din Huedin.
Nămolul rezultat în urma procesului tehnologic de epurare face parte din categoria deșeurilor nepericuloase, fiind un fertilizator natural. Din acest motiv, el va putea fi aplicat direct pe terenurile agricole din județul Cluj, în baza unor aprobări emise de către Agenția Pentru Protecția Mediului Cluj.