Nămolul din Cluj-Napoca ar putea fi transformat în îngrășământ pentru agricultură

Trimite și altora

Compania de Apă „Someș” S.A. a inițiat o procedură de achiziție publică ce are ca obiect colectarea, transportul și aplicarea pe terenuri agricole a cca. 13.000 de tone de nămol rezultat în urma tratării apei uzate menajere în cadrul Stației de epurare Cluj-Napoca, în cursul unui an.

Conform estimărilor realizate de Compania de Apă „Someș”, Stația de epurare a apelor uzate Cluj-Napoca generează lunar o cantitate medie cumulată de 1.100 de tone de nămol. Cantitățile pot varia însă în funcție de nivelul precipitațiilor căzute în luna respectivă și în funcție de debitele de apă colectate de sistemul de canalizare din municipiul Cluj-Napoca.

Având în vedere caracterul estimativ al acestor cantități de nămol, raportul contractual dintre operatorul regional de apă și viitorul achizitor va fi unul bazat pe un acord-cadru, astfel încât contractele subsecvente încheiate ulterior să poată fi riguros cuantificate, în funcție de necesitățile punctuale. În acest sens, valoarea estimată a acordului-cadru este cuprinsă între 357.000 lei și 1.887.000 lei fără TVA, criteriul de atribuire a contractului fiind prețul cel mai scăzut. In schimbul acestor bani, operatorul privat care va câștiga licitația va colecta, transporta și aplica pe terenuri agricole nămolul rezultat în cadrul Stației de epurare Cluj-Napoca în urma tratării apei uzate menajere.

„𝘐𝘯 𝘱𝘳𝘰𝘤𝘦𝘴𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘦𝘱𝘶𝘳𝘢𝘳𝘦 𝘢 𝘢𝘱𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘶𝘻𝘢𝘵𝘦 𝘳𝘦𝘻𝘶𝘭𝘵𝘢, 𝘤𝘢 𝘳𝘦𝘻𝘪𝘥𝘶𝘶𝘳𝘪, 𝘤𝘢𝘯𝘵𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪 𝘪𝘯𝘴𝘦𝘮𝘯𝘢𝘵𝘦 𝘥𝘦 𝘯𝘢𝘮𝘰𝘭𝘶𝘳𝘪. 𝘌𝘴𝘵𝘦 𝘧𝘰𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘵 𝘤𝘢 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘢 𝘧𝘪𝘦 𝘷𝘢𝘭𝘰𝘳𝘪𝘧𝘪𝘤𝘢𝘵𝘦 𝘦𝘧𝘪𝘤𝘪𝘦𝘯𝘵 𝘪𝘢𝘳 𝘢𝘨𝘳𝘪𝘤𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘢 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘶𝘯 𝘥𝘰𝘮𝘦𝘯𝘪𝘶 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘱𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘣𝘦𝘯𝘦𝘧𝘪𝘤𝘪𝘢, 𝘪𝘯 𝘮𝘰𝘥 𝘨𝘳𝘢𝘵𝘶𝘪𝘵, 𝘥𝘦 𝘱𝘦 𝘶𝘳𝘮𝘢 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘶𝘪 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘰𝘴𝘵 𝘱𝘳𝘰𝘷𝘦𝘯𝘪𝘵 𝘥𝘪𝘯 𝘱𝘳𝘰𝘤𝘦𝘴𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘦𝘱𝘶𝘳𝘢𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘻𝘢𝘵 𝘭𝘢 𝘤𝘦𝘭𝘦 𝘮𝘢𝘪 𝘪𝘯𝘢𝘭𝘵𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥𝘢𝘳𝘥𝘦” explică președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Nămolul rezultat în urma procesului tehnologic de epurare face parte din categoria deșeurilor nepericuloase, el putând fi aplicat pe terenuri agricole și acționând similar îngrășămintelor chimice, fără a avea însă dezavantajele acestora din urma. Experții consideră că nămolul provenit din tratarea apei uzate are un conținut bogat de substanță organică, fapt ce contribuie la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

6 + thirteen =