Banca pentru Alimente: Tradiții din bucătăria bunicii pentru reducerea risipei alimentare

Trimite și altora

Toamna e anotimpul în care bunicii noștri obișnuiau să-și pregătească intens cămara pentru anotimpul rece. Banca pentru Alimente Cluj a adunat o parte din aceste obiceiuri.

„De la bunicii și părinții noștri învățăm că fiecare rest de pâine uscată poate deveni pesmet pentru șnițele, că borșul bun se face din legumele pe care le avem la îndemână și că gemurile gustoase se pregătesc din fructele care nu sunt perfecte. Ei ne arată că e de fapt o artă prețuirea fiecărei bucăți de mâncare. Adevarata economie stă în valorificarea a ceea ce avem deja”, spune vicepreședintele executiv al Băncii Regionale pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș. 

Șapte idei ale bunicii pentru reducerea risipei alimentare 

Echipa Băncii pentru Alimente Cluj a selectat idei simple, dar de care uneori uităm sau chiar avem impresia falsă că ne răpesc extrem de mult timp. Iată-le în rândurile de mai jos:

#1 Folosește zațul de cafea ca îngrășământ pentru flori.

#2 Refolosește cartofii prăjiți și resturile de la mâncărurile din zilele trecute ca material de pizza sau omletă.

#3 Colțurile de pâine de casă, cele tari care nu se mănâncă, le poți refolosi și face din ele pesmet. O altă idee, tot cu pâinea tare: pune-o în supă la înmuiat.

#4 Congelează legumele verzi: frunze de pătrunjel, mărar, spanac, busuioc, mentă sau alte ierburi aromatice.

#5 Dacă ai cumpărat, primit sau cultivat prea multe legume sau fructe, le poți transforma în murături sau dulceață. Astfel, vei putea să te bucuri de ele și la iarnă. Fructele lovite ori legumele care au început să se înmoaie pot fi utilizate pentru conserve. Salvăm fructele și legumele care sunt pe cale să se strice prelungindu-le durata de viață și transformându-le în delicii. Astfel, evităm să aruncăm alimentele în exces și le valorificăm în totalitate, chiar și pe cele mai puțin perfecte. Și oricând ai în casă fructe care încep să se strice poți face un chec.

#6 Dacă ai animale, cum aveau bunicii noștri, poți aplica regula de aur a bunicii: toate resturile de mâncare merg la animale.

#7 Vopsește ouăle de Paște cu cojile de ceapă. Până și ”gunoiul” e resursă.

Comments

comments

Nu sunt comentarii