CSR: ONG-urile clujene contribuie la reducerea risipei alimentare

Trimite și altora

La Cluj a apărut o comunitate a celor care primesc alimente donate de magazine. De asemenea, au apărut și aplicații care le oferă clujenilor posibilitatea să cumpere alimente care se apropie de termenul de expirare la preț redus. 

Reducerea risipei alimentare a devenit una dintre cele mai mari preocupări pentru producătorii și comercianții de alimente. La Cluj a apărut o adevărată rețea de puncte în care sunt preluate alimentele în prag de expirare. Cele mai multe astfel de puncte sunt gestionate de Banca pentru Alimente. În regiune, această organizație neguvernamentală a salvat 1.116 tone de alimente, care au fost distribuite persoanelor aflate în nevoie sau organizațiilor neguvernamentale implicate în diferite proiecte caritabile.

Așa ar fi Serviciul de Ajutor Maltez, care derulează un program intitulat Masa pe Roți, prin care hrănește zilnic zeci de persoane. De asemenea, au apărut aplicații care le oferă magazinelor care nu donează alimentele în prag de expirare posibilitatea să le vândă la preț redus. Practic, utilizatorii rezervă produsele, le plătesc din aplicație și le ridică din magazin. Aceste inițiative sunt încurajate pentru că risipa alimentară a devenit un adevărat fenomen în România.

Dacă hrana risipită de români ar fi încărcată în tiruri, coloana formată s-ar întinde pe distanța dintre București și Munchen. Un aliment care este un exemplu de risipă este pâinea. În medie, un european consumă 82 de kilograme de pâine pe an. Un român consumă în medie 96 de kilograme de pâine pe an, însă cumpără în plus și risipește anual 22 de kilograme de pâine.

Comments

comments

1 comentariu

LEAVE A REPLY