Toate marile combinate industriale din județul Cluj au dispărut, iar locul lor a fost luat de parcuri industriale. Clujul nu mai are combinate metalurgice, precum CUG sau Industria Sârmei Câmpia Turzii, dar are fabrici de componente electronice sau pentru industria aerospațială.
Industria Clujului a trecut printr-o transformare profundă. În perioada comunistă, au fost construite mai multe combinate cu profil siderurgic, deși Clujul nu are resurse de tipul minereului de fier ori cărbunilor. Așa erau Combinatul de Utilaj Greu din Cluj-Napoca ori Industria Sârmei Câmpia Turzii, care aveau mii de muncitori fiecare. Tot mari întreprinderi erau și Tehnofrig sau Ursus, Uzinele Chimice Turda, fabrica de componente auto Turdeana sau fabrica de confecții Someșul. Nici una dintre acestea nu mai există. Unele dintre ele au trecut prin privatizări dubioase, care au generat anchete penale sau scandaluri de presă. Însă industria clujeană s-a reinventat.
În locul Combinatului de Utilaj Greu există trei parcuri industriale, create de Consiliul Județean Cluj. Acestea au generat mai multe locuri de muncă decât erau cele din cadrul combinatului. În plus, sunt mult mai bine plătite. În parcul industrial din Jucu, de exemplu, funcționează cea mai mare fabrică de aparate de cafea din Europa, iar în parcurile industriale din Cluj-Napoca funcționează companii din domeniul bancar, din domeniul producției de software sau din cel al energiilor verzi. Fabrica de confecții Someșul a fost înlocuită de un complex de birouri care adăpostește firme care au generat mii de locuri de muncă în domenii precum industria IT sau serviciile pentru afaceri. La Câmpia Turzii, a fost deschisă cea mai mare fabrică de produse congelate de patiserie din această parte a Europei, iar la Turda, fabrica de componente auto a fost înlocuită de o fabrică de componente pentru industria aerospațială, care produce mai ales piese pentru avioane.