ClujToday.ro: Maşină electrică low-cost 100% românească lansată la Cluj

Trimite și altora

masinaMacheta primei maşini electrice low-cost, produsă şi concepută în România, a fost lansată, joi seara, la Cluj-Napoca. Maşina arătată publicului în premieră mondială, se numeşte ”Go4two” şi va costa puţin peste 5.000 de euro. Prototipul este dezvolat de o companie belgiană, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj, potrivit ClujToday.ro.

 

 

Macheta micului vehicul electric care va fi produs 100% în România a fost lansată în cadrul festivalului de arte digitale Clujotronic organizat de Institutul Francez şi Centrul Cultural German din Cluj. Iniţaitorii proiectului spun că vor să menţină preţul maşinii cât mai scăzut, declară Henri Jonckheere, directorul firmei belgiene din Cluj care coordonează proiectul maşinii electrice.

„Ţinta acestei maşini este să fie foarte accesibilă. Vrem ca maşina să fie în jur de 5000-5500 de euro, în varianta pentru doi oameni. Este o maşină de dimenisunea unui Smart, o poţi parca perpendicular pe trotuar, are o automonie de 100 de kilometri şi cu o baterie suplimentară de 700 de euro automonie atinge 200 de kilometri”, a declarat Henri Jonckheere, potrivit RFI Romania.

 

Macheta primei maşini electrice low-cost, produsă şi concepută în România este din fibră de carbon şi cântăreşte 150 de kilograme. Vor fi două versiuni ale maşinii, prima care va avea o viteză maximă de 45 de kilometri pe oră şi poate fi folosită doar în oraş şi cealaltă care va atinge 80 de kilometri pe oră. Maşina va avea trei roţi şi va fi propulsată de un motor electric, iar încărcarea se face cu baterii litiu-ion, a explicat Ştefan Breban, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), membru al echipei care a dezvoltat proiectul maşinii.

 

Prezent la lansarea machetei, primarul Emil Boc a declarat că municipalitatea va sprijini maşinile electrice prin diverse măsuri.

 

”Avem în vedere ca benzile dedicate transportului în comun să poată fi folosite şi de maşinile electrice pentru a încuraja transportul ecologic în oraş. De asemenea, vom crea staţii de alimentare cu prize pentru încărcarea bateriilor acestor maşini”, a spus primarul din Cluj.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY