Pe hârtie, cheltuim 85% din câștig pentru gospodărie…

Trimite și altora

cheltuim-papa

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în trimestrul II 2016, în termeni nominali, 2889 lei pe gospodărie şi 1089 lei pe persoană, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în aceeași perioadă, în medie, de 2446 lei lunar pe gospodărie (922 lei pe persoană) şi au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale. Din cheltuielile totale, 38% au mers pe mâncare și băuturi nonalcoolice.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc)

 

….dar avem salarii mai mari decât anul trecut

 

În luna august 2016, salariul mediu net a fost de 2076 lei, cu 2 lei mai puțin față de luna iulie, potrivit Institutului Național de Statistică. Cu toate acestea,  câştigurile salariale au fost mai mari, în luna august 2016, cu 14,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut,

Salariile cele mai mari s-au înregistrat în IT&C (5464 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1261 lei).  În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în sănătate și asistență socială (+5,3%), administrație publică (+3,1%), respectiv în învățământ (+2,8%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale  pentru personalul plătit din fonduri publice. Din octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY