De ce Transilvania atrage tot mai mulţi investitori germani

Trimite și altora

germaniOamenii de afaceri germani sunt tot mai interesați de România. Zona Transilvaniei îi atrage în special, datorită faptului că aici găsesc mai ușor decât în alte regiuni ale ţării vorbitori de limba germană. Un alt factor este reprezentat de apropierea de rețeaua de autostrăzi care leagă Europa Centrală și de Est de Europa de Vest, potrivit RomaniaLibera.ro.

În regiunea Transilvaniei de Nord, Clujul se profilează drept un pol de atracție pentru investitorii germani. Aceasta și datorită faptului că administrația județeană a investit într-un sistem de parcuri industriale performante, precum și în promovare.

“Putem să confirmăm faptul că există un mare interes din partea oamenilor de afaceri germani din landul nostru pentru România. Creșterea economică pe care o cunoaște țara dumneavoastră este neobișnuit de mare și oferă perspectiva unor profituri stabile. Cel mai probabil, următorii pași vor fi făcuți în comun de camerele de comerț din Neuss și din Duisburg“, a declarat dr. Rob Brinitzer de la Camera de Comerț și Industrie din Neuss.

Infrastructură energetică şi IT

Companiile germane sunt interesate să investească în indus­tria chimică, în condițiile în care această activitate devine tot mai puțin rentabilă în Germania din cauza creșterii prețurilor la energie. De asemenea, alte domenii de interes sunt producția industrială, dezvoltarea infrastructurii energetice, IT și sectorul alimentar. Însă oamenii de afaceri germani sunt interesați și să își plaseze capitalurile în afa­ceri românești.

„Noi ne-am specializat pe listarea unor companii mici și medii. De aceea, dorim să ne întâlnim cu oamenii de afaceri clujeni care vor să își listeze companiile pe bursă și să le spunem că Bursa din Düsseldorf este mai potrivită pentru ei decât cea din Frankfurt. Cred că este o perioadă bună pentru un astfel de demers. În Germania, cel mai adesea, băncile oferă dobânzi negative, adică oamenii de afaceri plătesc băncile pentru le păstra banii. Oamenii de afaceri nu sunt încântați de această situație, de aceea vor să își plaseze capitalurile. Clujul, cu rata sa rapidă de dezvoltare, este foarte interesant“, a menţionat şi  Thomas Dierkes de la Bursa din Düsseldorf.

Inovaţie şi bună calificare

Informațiile sunt confirmate și de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, care este și președintele clusterului de agricultură. Acesta a participat la o misiune economică ce a fost condusă de Principele Radu al României și care a fost organizată în parteneriat cu asociațiile Cluj Today și Transylvania Today.

“Mulți dintre oamenii de afaceri germani nu știau foarte multe despre România. La început, unii dintre ei erau foarte reținuți. Însă, ca urmare a prezentărilor făcute de membrii delegației noas­tre, reținerea lor s-a preschimbat în entuziasm. Deja, am lansat invitații oficiale și urmează să organizăm vizita unei delegații germane cât de curând la Cluj“, a menţionat Istvan Vakar.

Acesta afirmă că există mai multe argumente pentru care oamenii de afaceri germani aleg țara noastră. „Printre argumente se numără spiritul inovator, forța de muncă bine calificată și capacitatea ti­nerilor de a comunica în limbi de circulație internaționale, inclusiv în limba germană“, a adăugat de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Vicepremierul român, Costin Borc, a menţionat că Guvernul încearcă să le ofere oamenilor de afaceri germani oportunitatea de a investi și în alte regiuni ale României.

„Unul dintre motive este – și nu trebuie să ne fie frică să vorbim despre el – reprezentat de infrastructură și de logistică. Știți că multe dintre companiile stabilite în Transilvania sunt legate de industria de automobile sau de alte industrii unde au lanțuri de livrări, de logistică foarte stricte. Așadar, este bine să fii cât mai aproape de fabrica unde trebuie să îți livrezi produsele. Dar acest lucru nu înseamnă că Transilvania este singurul loc care atrage investitori străini. Guvernul României face tot ceea ce îi este în putință pentru a sprijini, prin diferite scheme de politici pu­blice, precum ajutorul de stat, sau alte scheme din domeniul dezvoltării regionale pentru a sprijini investițiile și în alte regiuni ale României“.

 

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

SHARE
Previous articleSportinCluj.ro: Clujul ar putea deveni Centru Olimpic pentru Nataţie
Next articlePe hârtie, cheltuim 85% din câștig pentru gospodărie…
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

five × 4 =