Oficial: România nu semnează acordul CETA, între UE și Canada

Trimite și altora

ceta_1România nu este de acord cu semnarea de către Uniunea Europeană a unui acord comercial esențial cu Canada, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. România se opune acestui acord, pe care Uniunea Europeană și Canada îl vor semnat peste o săptămână, din cauza menținerii de către Canada a vizelor pentru români. Opoziția României va duce la amânarea intrării în vigoare a acordului

”România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE -Canada”, arată secretarul de stat Cristian Bădescu într-un comunicat al MAE.

El a făcut acest anunț după ce a participat la Consiliul Afaceri Generale al UE, desfășurat în Luxemburg, potrivit RFI România.

Miniștrii comerțului din Uniune nu au reușit să aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, în urma opoziției a trei țări: Belgia, România și Bulgaria. Ultimele au condiționat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetățenii lor.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară, la București, că România speră să ajungă la o “înțelegere rezonabilă” cu Canada pe tema vizelor pentru cetățenii români.

Dacă se va reuși această înțelegere rezonabilă, România “își va retrage rezervele” față de proiectul de acord comercial UE – Canada, adică nu își va folosi dreptul de veto la acest acord.

Una dintre condițiile cerute de România este legată de momentul suspendării vizelor pentru Canada, care trebuie să aibă loc în anul 2017. “Noi dorim anul 2017, nu 2018 sau altceva”, a subliniat șeful statului român.

Președintele Iohannis a făcut aceste precizări înainte de plecarea lui la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, care va începe joi dimineață, potrivit RomaniaLibera.ro.

Semnarea acestui acord de liber-schimb cu Canada este prevăzută în 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, în prezența premierului canadian.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

10 + 3 =