Belgia acceptă acordul referitor la tratatul cu Canada, CETA

Trimite și altora

belgiaEntităţile federale belgiene au ajuns joi 27 octombrie la un compromis referitor la unele aspecte ale Acordului de liber schimb UE-Canada (CETA). După o săptămână de blocaj, Belgia a supus compromisul statelor membre UE spre aprobare. Ceremonia de semnare a acordului cu Canada ar putea avea loc săptămâna viitoare. De aceasta depinde eliminarea vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari care călătoresc în Canada, transmite RFI România.

 

Joi 27 octombrie 2016 era în mod normal ziua în care era prevăzută ceremonia de semanre a Acordului CETA, la Bruxelles.

Ea a devenit însă ziua în care entităţile federale din Belgia abia au ajuns la un acord referitor la modificările aduse de regiunea valonă, potrivit ClujToday.ro.

Textul final care va fi ataşat acordului CETA şi va avea valoare juridică priveşte sistemul juridic al schimburilor comerciale cu Canada, protecţia micilor agricultori valoni şi sublinierea unor angajamente în materie de securitate alimentară.

 

Pretextele valone pentru a se opune acordului CETA, ceea ce a dus la amânarea summitului UE-Canda şi a creat o problemă în plus pentru imaginea UE, ţin de aceste trei puncte. Motivele reale ale protestului valon de ultimă oră sunt legate,  de fapt, de raţiuni politice care nu au nicio legătură cu CETA.

 

Valonia spunea că vrea să se asigure că eventualele litigii comerciale nu vor fi reglate în cadrul unor tribunale arbitrale care să tranşeze doar în favoarea “multinaţionalelor nord-americane”.

 

Apoi, Valonia, prin acordul federal, îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe piaţa sa a fructelor şi legumelor canadiene în cazul în care produsele autohtone ar suferi o concurenţă neloaială. Acest drept se aplică şi în cazul în care ar fi vorba despre un singur produs.

 

În fine, Valonia primeşte acum asigurări că pe piaţa sa nu vor intra organisme modificate genetic şi nici carne tratată cu hormoni.

Toate aceste aspecte fuseseră deja preluate de textul iniţial negociat în ultimii şapte ani în parte şi de Comisia Europeană. Aceasta a avut un mandat de negociere dat de statele membre UE, printre care şi de Belgia (care-şi consultase în prealabil regiunile). Există unele mici detalii care nu se găseau în acord şi care fac parte din acest compromis, dar care nu privesc nici UE şi nici Canada. Ele au caracter pur naţional.

 

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY