Iohannis la Cluj: Nu trebuie să fixăm o dată fixă pentru adoptarea monedei euro!

Trimite și altora

iohannisRomânia își dorește o Uniune Europeană solidară, cu instituții solide. Iar Uniunea Europeană a demonstrat că știe să depășească feluritele crize și să se reconstruiască, pentru că Uniunea are o fundație solidă, iar obiectivele și principiile pe care a fost construită își păstrează actualitatea, a declarat la Cluj președintele României, Klaus Iohannis.

 

Președintele României, Klaus Iohannis, este de părere că proiectul european poate progresa dacă Uniunea Europeană își va susține proiectele strategice. În viziune românească, aceste proiecte sunt securitatea comună, creșterea economică, crearea de locuri de muncă, mai ales pentru tineri, și piața unică europeană. În acest context, șeful statului a exprimat disponibilitatea României de a participa la adâncirea procesului de integrare europeană.

 

”România are oportunitatea și resursele de a se situa în centrul dezbaterii europene și de a contribui activ la revigorarea proiectului european. Poziționarea noastră este limpede: susținem consolidarea proiectului european și dorim să fim parte a nucleului de integrare a Uniunii”, a afirmat șeful statului.

 

În acest context, președintele României a precizat că România dorește să adere la Spațiul Schengen și să adopte moneda euro. Klaus Iohannis s-a declarat, însă, dezamăgit că dezbaterea tehnică legată de aderarea la Spațiul Schengen s-a transformat într-o dezbatere politică. El a reamintit faptul că România a îndeplinit încă din anul 2011 condițiile tehnice pentru a face parte din spațiul Schengen. De asemenea, președintele României a spus că speră ca Mecanismul de Cooperare și Verificare să fie ridicat gradual până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, adică până în 2019. În privința adoptării monedei euro, Klaus Iohannis a afirmat că opinia experților este că România ar trebui să nu își fixeze o anumită dată, ci să muncească pentru a avea o convergență economică reală cât mai mare cu zona euro. Președintele României s-a referit și la relația dintre Uniunea Europeană și NATO. Klaus Iohannis este de părere că este exclusă ideea unei armate europene și a afirmat că politica de securitate comună a Uniunii Europene trebuie să fie complementară cu cea a NATO. Șeful statului român a adăugat că nu are emoții legate de rolul pe care Statele Unite ale Americii îl vor continua să îl joace în cadrul alianței. Klaus Iohannis crede că Statele Unite vor rămâne cel mai important membru al NATO. În privința relației dintre România și Statele Unite ale Americii, președintele României este de părere că vor fi unele schimbări parțiale, însă a adăugat că acest lucru nu înseamnă neaparat că aceste schimbări vor fi în rău.

 

Declarațiile președintelui român au fost făcute în cadrul unei dezbateri legate de viitorul Uniunii Europene, organizată de grupul de reflecție Citadel și găzduită de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY