ANAF, cu ochii pe chirii

Trimite și altora

chiriiAgenția Națională de Administrare Fiscală le transmite persoanelor care obțin venituri din chirii că au la dispoziție 30 de zile de la încheierea contractului pentru a depune Declarația 220. ANAF reamintește, într-un comunicat de presă, că există obligativitatea încheierii unui contract de închiriere și a declarării acestuia la fisc, în toate situațiile în care proprietarul încasează sume de bani, indiferent de nivelul lor, potrivit RFI România.

 

Puțini proprietari fac însă acest pas, pentru că, în România, în general, există o aversiune față de plata taxelor, spune, la RFI, Ion Radu Zilișteanu, specialist în piața imobiliară. La rândul lor, mulți chiriași nu-și pun problema că un contract înregistrat le-ar proteja mai bine dreputile și lasă lucurile la voia întâmplării. În lipsa unei legislații noi, special gândită pentru piața imobiliară, cei ce desfășoară tranzacții o vor face tot după legea junglei, e de părare Ion Radu Zilișteanu.

“Românii au o aversiune față de plata taxelor și impozitelor locale. Piața imobiliară practic nu este aproape deloc reglementată. Nu există un pachet legislativ care să se refere la piața imobiliară. De-a lungul ultimilor 26 de ani, în jurul guvernelor României, indiferent de ce culoare au avut ele, au roit grupuri de interese imobiliare care au preferat să-și desfășoare tranzacțiile într-o junglă. De regulă, cei care sunt chiriași nu-și pun de foarte multe ori aceste probleme. Nu-și dau seama. Sunt destul de puțini cei care își dau seama că un contract înregistrat la ANAF apără ambele părți de abuzuri”, a spus expertul intervievat de RFI.

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujul este cea mai dinamică piaţă imobiliară din România
Next articleBERD își vinde 2,9 la sută din acțiunile pe care le deține în Banca Transilvania
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

thirteen + eight =