Clujul este cea mai dinamică piaţă imobiliară din România

Trimite și altora

colaj_cluj_napocaPiaţa imobiliară din Cluj cunoaşte o creştere spectaculoasă. În acest moment, piaţa apartamentelor şi a garsonierelor din Cluj-Napoca este cea mai dinamică din România, iar factorii care alimentează această creştere sunt multipli. Este vorba de studenţii străini, de expaţi şi de specialiştii în industria IT, potrivit ClujToday.ro.

 

Preţul apartamentelor şi garsonierelor din Cluj a cunoscut creşteri semnificative. În funcţie de cartiere, de data dării în folosinţă a imobilelor şi de calitatea finisajelor, creşterile au fost cuprinse între 20 şi 40 la sută în ultimii trei ani. În unele cartiere, preţurile sunt mai mari decât în alte oraşe europene de mărimi similare. De exemplu, un apartament cu finisaje de lux, cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, costă 198.000 de euro. Însă cele mai căutate sunt apartamentele cu o cameră şi cu două, care pot fi vândute sau închiriate mult mai uşor decât proprietăţile scumpe.

 

Potrivit studiilor realizate de agenţiile imobiliare, creşterea preţurilor este influenţată de mai mulţi factori. În Cluj învaţă câteva mii de studenţi străini, care îşi permit să plătească preţuri peste medie. De asemenea, în oraş muncesc aproape 20.000 de specialişti în IT şi în industria electronică. Venitul mediu al unui angajat din această industrie a ajuns la peste 5.000 de lei pe lună, astfel că IT-ştii îşi permit să plătească sume mai mari decât angajaţii din alte industrii. Apoi, cele câteva mii de expaţi din Cluj contribuie şi ei la această dinamică. În general, este vorba de directori sau de specialişti cu înaltă calificare din companiile multinaţionale, care au salarii generoase.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY