ClujToday.ro: Drapelul moților de la 1918, expus la Mărișel

Trimite și altora

steag-mariselÎn inima Munților Apuseni, în Țara Moților, Ziua Marii Uniri este serbată într-un mod total diferit de cel din marile orașe. În comuna Mărișel, localitatea natală a eroinei Pelaghia Roșu de la 1848, moții au mers la biserică de Sfântul Andrei, pentru a se ruga pentru țară, iar în 1 Decembrie au participat la un Te Deum. Seara se va încheia cu un foc de tabără.

În Țara Moților, oamenii se bucură molcom de 1 Decembrie. Pentru moți, sărbătoarea a început cu liturghia specială de Sfântul Andrei, urmată de Te Deum-ul dedicat Marii Uniri, spune preotul din Mărișel, Ioan Mocean.

”Este un Te Deum special, de Ziua Națională, sărbătoare care este la loc de cinste în comunitatea noastră. Am avut o delegație din Mărișel, în frunte cu primarul, care a fost la Alba Iulia. Este o vorbă la noi, la români, când aștepți ceva cu mare drag, se spune aștept ca pe ziua de Paști. Eu cred că așa a fost așteptată Ziua Marii Uniri din 1918, mai ales de către românii din Transilvania, de toți românii, mai ales de locuitorii din Munții Apuseni”, a povestit Ioan Mocean.

Locuitorii din Mărișel păstrează vie memoria celor care au luptat pentru libertate. Eroii evenimentelor din 1784 și 1848 sunt pictați chiar pe balconul bisericii, iar muzeul satului păstrează drapelul cu care, în 1 Decembrie 1918, cei patru delegați din Mărișel au plecat la Alba Iulia pentru a vota unirea cu Regatul României, spune profesorul Ioan Mariș.

”În monografia pe care am scris-o apare chiar și poza celor patru delegați, cu drapelul. Drapelul acesta există și acum, la Muzeul Satului de aici”, a spus Ioan Mariș.

Moții din Mărișel nu i-au uitat nici pe liderii românilor ardeleni din 1918, spune președintele Asociației Pelaghia, Viorel Pleșa.

”Spre deosebire de oraș și municipiu, unde lumea se bucură într-un anumit mod, aici lumea muncește de 1 Decembrie. De Sfântul Andrei este sărbătoare în care lumea vine la biserică, iar de 1 Decembrie sunt organizate focuri de artificii, dar și foc de tabără”, a spus Viorel Pleșa.

În acest an, în Mărișel nu sunt organizate nici concerte, nici focuri de artificii. Oamenii se vor strânge în jurul unui foc de tabără și vor închina un pahar cu vin fiert sau cu pălincă în cinstea eroilor care au făcut posibilă Unirea.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY