Președintele Sergio Mattarella l-a desemnat pe șeful diplomației italiene să formeze un nou guvern. Cine este Paolo Gentiloni

Trimite și altora

gentiloniMinistrul de Externe în exercițiu, Paolo Gentiloni, a fost desemnat, duminică, de președintele Italiei, Sergio Mattarella, să formeze un nou Guvern, după demisia premierului Matteo Renzi, ca urmare a referendumului de duminica trecută, relatează Le Figaro.

Paolo Gentiloni, în vârstă de 62 de ani, membru al Partidului Democrat (PD), majoritar în Camera Deputaţilor şi în Senat, a fost convocat duminică la Palatul Quirinale. Preşedintele Sergio Mattarella căuta un înlocuitor pentru fostul premier Matteo Renzi, care a demisionat săptămâna trecută după ce majoritatea cetăţenilor italieni au respins, prin referendum, reformele constituţionale propuse, relatează Mediafax.

Paolo Gentiloni s-a născut la 22 noiembrie 1954, la Roma. Este un politician italian, membru al Partidului Democrat și fost ministru italian al Comunicațiilor, potrivit site-ului http://www.esteri.it. De profesie jurnalist, Paolo Gentiloni are o diplomă în științe politice, potrivit Agerpres.

A devenit purtătorul de cuvânt al primarului Romei în 1993. În anul 2001, a fost ales membru al Parlamentului. Între 2006 și 2008, a fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul prim-ministrului Romano Prodi. Unul dintre cei 45 de membri ai comitetului fondator al Partidului Democrat în 2007, a fost reales, în 2008 și în 2013, membru al Camerei Deputaților și a fost membru al Comisiei pentru afaceri externe, potrivit RomaniaLibera.ro.

Renzi a anunţat, duminică seară, că a luat decizia de a demisiona, după ce majoritatea cetăţenilor italieni au respins, prin referendum, reformele constituţionale propuse.

„Îmi asum înfrângerea. Însă cine luptă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susţinut ideile mele, am pierdut eu. Îi îmbrăţişez pe toţi cei care m-au susţinut. Nu am reuşit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face. (…) Eu cred în democraţie. Cred în Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusă la referendum. Nu am fost convingător. Experienţa Guvernului meu se încheie aici”, a declarat Matteo Renzi în cursul nopţii de duminică spre luni, într-un discurs transmis în direct de postul tv SkyTG24.

 

Citiți mai mult AICI

 

Comments

comments

SHARE
Previous articleRFI: Când va adera România la euro?
Next articleExit-poll: PSD va domina copios noul Parlament. Au mai intrat PNL, USR, UDMR și ALDE. PMP este la limită sub linie
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

ten − nine =