Edouard Philippe este noul premier al Franţei

Trimite și altora

edouard-philippe_le_marinEmmanuel Macron, proaspătul învestit preşedinte al Franţei, şi-a numit astăzi premierul. E vorba de conservatorul Edouard Philippe, primarul oraşului-port Le Havre şi deputat al Partidului Republican. Numele acestuia circula cu insistenţă de câteva zile, potrivit RFI România.

În vârstă de 46 de ani, Edouard Philippe este vorbitor de limbă germană – şi-a dat bacalaureatul la Bonn – şi provine dintr-o familie de învăţători. A urmat şcoala de ştiinţe politice şi apoi celebra ENA, școala naţională de administraţie. Un parcurs similar cu cel al noului preşedinte francez. În tinereţe, pe vremea stundenţiei, Edouard Philippe a fost de stânga, mai exact colaborator al ex-premierului reformator socialist Michel Rocard. Cu timpul însă, la începutul anilor 2000, el s-a arătat atras tot mai mult de dreapta. A devenit repede un apropiat al ex-premierului conservator Alain Juppé și a fost purtătorul de cuvânt al acestuia în momentul primarelor pentru desemnarea candidatului republican la prezidenţiale. Membru apoi al echipei lui François Fillon, Edouard Philippe s-a retras odată ce izbucneşte scandalul presupuselor locuri de muncă fictive acordate familiei fostului candidat la preşedinţie.

Edouard Philippe are şi o experienţă în sectorul privat: a lucrat într-un cabinet de avocaţi american şi apoi la firma Areva, în domeniul energiei nucleare. Până azi, noul premier al Franţei făcea parte din aripa zisă “moderată” a conservatorilor francezi. Numirea lui ar putea atrage alte personalităţi din dreapta spectrului politic.

Din punct de vedere politic, această numire este binevenită şi bine calculată pentru noul preşedinte. După ce a reuşit să atragă de partea sa o serie de lideri ai Partidului Socialist, Emmanuel Macron e pe cale să destabilizeze Partidul Republican, să spargă şi mai mult codurile politice în vigoare până acum. O reţetă ideală pentru un preşedinte care a militat dintotdeauna pentru abolirea graniţelor tradiţionale dreapta-stânga. Edouard Philippe vine de la dreapta după ce a trecut pe la stânga, pe scurt are un temperament centrist, spun apropiaţii săi.

Mai sunt câteva zile până la definitivarea listelor pentru legislativele din iunie. REM – La République En Marche – partidul prezidenţial, mai are circa 150 de locuri libere pentru candidaţi dornici să i se alăture.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY