În vârstă de 46 de ani, Edouard Philippe este vorbitor de limbă germană – şi-a dat bacalaureatul la Bonn – şi provine dintr-o familie de învăţători. A urmat şcoala de ştiinţe politice şi apoi celebra ENA, școala naţională de administraţie. Un parcurs similar cu cel al noului preşedinte francez. În tinereţe, pe vremea stundenţiei, Edouard Philippe a fost de stânga, mai exact colaborator al ex-premierului reformator socialist Michel Rocard. Cu timpul însă, la începutul anilor 2000, el s-a arătat atras tot mai mult de dreapta. A devenit repede un apropiat al ex-premierului conservator Alain Juppé și a fost purtătorul de cuvânt al acestuia în momentul primarelor pentru desemnarea candidatului republican la prezidenţiale. Membru apoi al echipei lui François Fillon, Edouard Philippe s-a retras odată ce izbucneşte scandalul presupuselor locuri de muncă fictive acordate familiei fostului candidat la preşedinţie.
Edouard Philippe are şi o experienţă în sectorul privat: a lucrat într-un cabinet de avocaţi american şi apoi la firma Areva, în domeniul energiei nucleare. Până azi, noul premier al Franţei făcea parte din aripa zisă “moderată” a conservatorilor francezi. Numirea lui ar putea atrage alte personalităţi din dreapta spectrului politic.
Din punct de vedere politic, această numire este binevenită şi bine calculată pentru noul preşedinte. După ce a reuşit să atragă de partea sa o serie de lideri ai Partidului Socialist, Emmanuel Macron e pe cale să destabilizeze Partidul Republican, să spargă şi mai mult codurile politice în vigoare până acum. O reţetă ideală pentru un preşedinte care a militat dintotdeauna pentru abolirea graniţelor tradiţionale dreapta-stânga. Edouard Philippe vine de la dreapta după ce a trecut pe la stânga, pe scurt are un temperament centrist, spun apropiaţii săi.
Mai sunt câteva zile până la definitivarea listelor pentru legislativele din iunie. REM – La République En Marche – partidul prezidenţial, mai are circa 150 de locuri libere pentru candidaţi dornici să i se alăture.