RFI: Sunt realizabile promisiunile economice făcute de PSD în campanie?

Trimite și altora

adrian-mitroi_0Planul economic expus de social-democrați în campania electorală nu este ușor realizabil. O spune la RFI profesorul Adrian Mitroi de la Academia de Studii Economice. Economistul atrage atenția însă asupra nevoii de temporizare a măsurilor. Și mai spune că obiectivele ambițioase pe care PSD le-a anunțat (salarii mai mari și taxe mai puține) depind foarte mult de creșterea economică sustenabilă.

Promisiuni electorale PSD:

►Creşterea salariului minim brut de la 1.250 lei (925 de lei net) în prezent la 1.750 de lei brut (1.270 de lei net) în 2020

►Creşterea punctului de pensie de la 871,1 lei în prezent la 1.400 de lei în 2020

►Eliminarea impozitului pe venit de 16% începând din 2018 pentru salariaţii care au sub 2.000 de lei brut pe lună

►Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%  tot din 2018 pentru cei cu un salariu brut lunar de peste 2.000 de lei

►Pensionarii care au mai puţin de 2.000 de lei brut pe lună vor beneficia de reducerea  impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2017, iar cei care depăşesc 2.000 de lei brut pe lună vor avea impozitul redus de la 16% la 10%. Aceste măsuri sunt însoţite şi de scăderi sau eliminări preconizate ale contribuţiilor (CAS, CASS, şomaj, concedii, etc.), urmând ca pensionarii să nu mai plătească contribuţiile la sănătate

►Eliminarea impozitului pe venit pentru cei care desfăşoară activităţi independente şi realizează venituri mai mici sau egale cu 24.000 de lei anual şi scăderea impozitului de la 16% — cât este în prezent — la 10% pentru cei care realizează venituri de peste 24.000 de lei anual

►Eliminarea impozitului pe venitul agricol de la 1 ianuarie 2018, precum şi impozitul pe autoturisme (capacitatea cilindrică mai mică de 1.600 centimetri cubi), motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport marfă.

►Scăderea TVA de la 20% la 18% la 1 ianuarie 2018

►Stoparea externalizării profiturilor de către firmele multinaţionale

 

Ciclul economic este diferit de cel politic, atrage atenția profesorul Adrian Mitroi. În opinia sa, însă, prioritatea ar trebui să fie salariile populației și nu taxele.

“Suntem una dintre cele mai sărace țări din Europa. Unul din patru români e sub limita de sărăcie. Avem 4% din populația Europei și producem doar 1% din PIB-ul comunitar.

Salariile mai mari, echitatea socială, alte lucruri care să mențină pacea socială, echilibrul intern și regional sunt mai importante. Taxele? Haideți să așteptăm pentru partea mai puțin favorabilă a ciclului economic. Când ești pe o asemenea creștere cum suntem noi – o creștere de campioni și-n acest an și anul viitor  – nu avem nevoie de foarte mulți stimuli care să vină pe partea de taxe. Pasul cel mai important trebuie legat de investiții și de sustenabilitatea creșterii economice. Capitalul va fi foarte greu de găsit pentru toate ambițiile astea” explică profesorul Adrian Mitroi, de la ASE, în interviul acordat RFI.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY