Câte unități școlare sunt neautorizate în județul Cluj? Și unde sunt cele mai ieftine caiete?

Trimite și altora

Pregătirile pentru noul an școlar sunt în toi la Cluj. 12 la sută dintre structurile scolare nu au reușit să obțină autorizații de funcționare, însă autoritățile promit că vor încercă să remedieze problemele cât de curând. Pentru părinții care cumpără rechizite, o soluție ieftină este furnizată de singura tipografie de stat din județ, aflată în proprietatea Ministerului Culturii, care vinde caiete și cărți. De asemenea, autoritățile școlare vor continua eforturile de consolidare a învățământului profesional și a celui dual, inclusiv cu ajutorul burselor oferite de antreprenorii privați. În privința învățământului liceal, Clujul s-a situat în ultimii ani în topul județelor cu cele mai bune rezultate.

Cele mai mari probleme înregistrate în rețeaua școlară sunt cele din mediul rural. Unele structuri educaționale nu au primit autorizații sanitare de funcționare din diferite motive, dintre care cel mai frecvent este lipsa accesului la rețeaua de apă și canalizare. În total, 82 de structuri școlare se află în această situație, adică 12 la sută din totalul celor care funcționează în județul Cluj. Însă lipsa autorizațiilor nu este singura problemă. Pentru unii dintre părinții cu venituri mici, procurarea rechizitelor necesare elevilor rămâne o problemă. O soluție pentru ei este oferită de singura tipografie de stat din județul Cluj, Imprimeria Ardealul, care aparține Ministerului Culturii. Această tipografie vinde caiete și cărți la prețuri mici, spune directorul ei, Mircia Giurgiu. ”Avem caiete care costă aproximativ 1,45 de lei. Le vindem la sediul nostru din cartierul Mărăști”, a spus Mircia Giurgiu.

Autoritățile școlare s-au implicat în rezolvarea problemelor cu care se confruntă școlile din mediul rural. Pe lângă investițiile în modernizarea clădirilor, conducerea Inspectoratului Școlar Județean caută soluții și pentru a-i ajuta pe copiii care provin din familii mai sărace de la sate să își croiască un viitor mai bun. Pentru mulți dintre aceștia, o soluție este reprezentată de învățământul profesional și dual. Elevii care studiază în cadrul unor astfel de școli primesc în fiecare lună o bursă de 200 de lei din partea statului român, iar în cazul multora se adaugă burse oferite de companii private. Există 812 locuri în învățământul profesional și 480 de locuri în învățământul dual din Cluj, iar interesul copiilor pentru această formă de învățământ este în creștere, spune inspectorul școlar general al județului, Valentin Cuibus.

De asemenea, autoritățile vor continua să susțină modernizarea și dezvoltarea liceelor și școlilor generale din județ. În ultimii cinci ani, Clujul s-a situat permanent în topul județelor cu cele mai bune rezultate la examenele de bacalaureat și de capacitate.

Comments

comments

SHARE
Previous articleAROBS Transilvania a cumpărat alarma.ro
Next articleCum renaște producția de vin nobil pe Valea Someșului Mic. Povestea cramei Vatra Roșie din Fizeșu Gherlii
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

three × four =