2017 – se ieftinesc carburanţii, electricitatea şi gazele naturale

Trimite și altora

carburantiCarburanţii se ieftinesc de la 1 ianuarie cu 50 de bani pe litru, în medie, după scăderea TVA şi eliminarea accizei suplimentare, anunţă companiile petroliere. Liberalizarea preţurilor energiei electrice pentru populaţie ar putea aduce facturi mai mici, potrivit RFI România.

Reducerea preţurilor la carburanţi este urmare a scăderii la 19% a TVA şi eliminării accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru, scrie ClujToday.ro.

Reducerile de taxe ar putea fi însă parţial anulate de efectul creşterii barilului de petrol, care duce, la rândul său, la majorarea cotaţiilor produselor petroliere. Ţiţeiul de tip Brent, de referinţă pe piaţa europeană, a depăşit zilele acestea 56 de dolari pe baril, cel mai înalt nivel din 2016.

Preţurile energiei electrice pentru consumatorii casnici se vor liberaliza total de la 31 decembrie 2017, moment în care toată energia va proveni din piaţa liberă. Încheierea calendarului de liberalizare aduce, în 2017, mişcări majore în piaţă: intrarea unor jucători noi şi importanţi pe piaţa consumatorilor casnici, cu oferte agresive de preţ, apariţia unor pachete noi de energie şi servicii pentru populaţie şi ieşirea din amorţire a jucătorilor actuali, care deţin monopolurile regionale de distribuţie de electricitate şi au fost puţin deranjaţi de competiţie până acum.

Pe de altă parte, protejarea consumatorilor vulnerabili din România de fluctuaţiile de preţuri a fost abandonată de către autorităţi, deoarece este considerată prea costisitoare pentru buget.

Calendarul stabilit în 2012 prevede liberalizarea completă a preţurilor de la 31 decembrie 2017, în condiţiile în care, în prezent, 70% din preţul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piaţa liberă şi 30% este preţ reglementat de ANRE.
Potrivit calendarului, ponderea energiei din piaţa liberă va ajunge la 80% de la 1 ianuarie 2017 şi la 90% de la 1 iulie.
Pentru companii, liberalizarea pieţei electricităţii s-a încheiat la finalul anului 2014.

Comments

comments

SHARE
Previous articleLiviu Dragnea a prezentat calendarul instalării noului Guvern
Next articleCâteva mii de clujeni au întâmpinat Anul Nou în Piața Unirii
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

5 × 3 =