Zona Transilvaniei rămâne una dintre cele mai atractive destinații pentru investitorii străini. Anul 2017 ar putea aduce o consolidare a investițiilor străine, însă oamenii de afaceri cer păstrarea stabilității legislative și a luptei anticorupție. Un interes aparte vine din partea oamenilor de afaceri germani. În condițiile în care băncile germane oferă dobânzi negative, ei caută alte modalități de a-și fructifica banii de care dispun. România, care are o creștere economică record în Uniunea Europeană, este o destinație privilegiată din acest punct de vedere. Iar Transilvania, în special, este interesantă deoarece există mai mulți vorbitori de limba germană decât în alte zone ale țării. În plus, unitățile de producție sunt mai aproape de rețelele de autostrăzi care leagă Europa Centrală de cea de Vest.
Marius Moldovan, care deține funcția de audit project manager în cadrul Deloitte, spune că un alt factor ține de calitatea forței de muncă, furnizată de centre universitare precum Clujul. ”Cred că răspunsul se regășește în nivelul de calitate pe care forța de muncă locală îl oferă, iar asta vine, în principal, din două direcții. Pe de-o parte, Cluj-Napoca reprezintă, probabil, cel mai atractiv centru universitar din România, nu doar pentru tinerii români care doresc să urmeze cursurile unei facultăți, ci pentru un număr în continuă creștere de studenți străini. Calitatea studiilor livrate asigură un nivel de pregătire ridicat al tinerilor absolvenți din oraș, contribuind astfel la atractivitatea pe care Clujul o exprimă din perspectiva investitorilor”, a spus Marius Moldovan. Colega sa din cadrul Deloitte, Adrian Lobdă, care este partener în cadrul acestei companii, adaugă faptul că ”pentru investitori contează foarte mult faptul că aceste universități, care le furnizează forța de muncă, se bucură de prezențe tot mai bune în clasamentele internaționale. Însă nu ne referim doar la învățământul universitar. Preocuparea pentru dezvoltarea învățământului dual, care pregătește tineri pentru meseriile care au căutare pe piața muncii, reprezintă, de asemenea, un semnal bun”. Vicepremierul Costin Borc menționează, la rândul său, infrastructura mai dezvoltată și apropierea geografică de piețele occidentale, iar analistul economic Ana Luca mai introduce în ecuație încă un factor: mentalitatea. ”În România, există mai multe tipuri diferite de mentalitate, care sunt consecința dezvoltării istorice. În Transilvania, oamenii de afaceri germani găsesc o mentalitate mai apropiată de cea a lor. Acest lucru explică de ce companii germane care exportă în Ucraina sau în Peninsula Balcanică investesc mai ales în Transilvania și Banat, în loc să meargă în Teleorman sau în Vaslui”.
Însă nici investițiile în Transilvania nu sunt uniforme. Acolo unde investițiile în infrastructură au fost realizate, acolo există un interes mai mare din partea investitorilor privați. Un exemplu în acest sens este Sebeșul. Orașul se află la intersecția dintre autostrada de pe Coridorul IV Paneuropean și autostrada în construcție Turda – Sebeș, care va asigura legătura acestui oraș cu autostrada Transilvania. În Sebeș au investit companii de talie înternațională, de la Kronospan la Holz Industries au Daimler, care a creat, cu ajutorul unei investiții de 300 de milioane de euro, cea mai modernă fabrică de cutii de viteze din lume. Un alt exemplu este Clujul. Investițiile în aeroportul internațional din oraș, care va atinge în 2017 pragul de 2,2 milioane de pasageri, au dus la atragerea unor investitori importanți în domenii precum IT&C, outsourcing de servicii sau cercetare și dezvoltare. Marius Moldovan confirmă aceste tendințe. ”Ca urmare a dezvoltării continue înregistrate de Cluj-Napoca în ultimii ani pe piloanele social-economice, orașul s-a transformat într-un nucleu pentru toate județele din regiune, atrăgând nu doar tineri interesați să urmeze studii superioare, ci și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă stabil și bine plătit. De asemenea, cred că prezența în Cluj-Napoca a tuturor celor patru companii de audit și consultanță “Big Four”, printre care Deloitte este mândră să se regăsească, reprezintă o garanție suplimentară, atât pentru investitorii deja prezenți pe piața locală, cât și pentru cei care iau în considerare o astfel de mutare”. Analistul Ana Luca adaugă faptul că ”prezența unor jucători de tipul companiilor precum Deloitte arată că piața este matură. Mai mult, investitorii din străinătate se simt confortabil pentru că știu că vor primi și la Cluj exact aceleași servicii și la aceeași calitate pe care o primesc de la celelalte birouri Deloitte din lume. Am dat Deloitte ca exemplu deoarece, în prezent, această companie are prezența cea mai consistentă la Cluj dintre cele din Big Four, dar puteți înlocui acest nume cu orice alt nume doriți, fenomenul este același”.
Marius Moldovan afirmă că ”Pe lângă garanția reprezentată de profesionalismul și competențele Deloitte în ce privește consultanța de business și auditul financiar, există o serie de produse și servicii pe care firma noastră le ofera investitorilor care iau în considerare dezvoltarea regiunii Cluj-Napoca. Acestea sunt axate în principal în jurul informării investitorilor cu privire la aspectele esențiale în faza incipientă a proiectelor de investiție, cum ar fi: legislația muncii, perspectivele economice ale României sau modificările legislative din diverse domenii, inclusiv reglementări specifice în funcție de industria de interes”.
Claudiu Pădurean